Katten Pelle SvansösPelle Svanslös

Hur Pelle Svanslös hamnade i radio
Pelle Svanslös Öfrarp Pelle Svanslös

Gösta Knutsson berättar...."Jag bodde om somrarna nere i Öfrarp tillsammans med mina föräldrar. Närmare bestämt ligger denna gård vid Sommen i närheten av Tranås. När jag var 14 år, dvs 1923, bodde vi där som vanligt och jag bestämde mig för att jag ville ha en egen katt.
Visst fanns det katter i mängder på bondgården, men det är i alla fall något visst med en egen. Så en dag kom en gumma gående med en korg under armen. Hon visste att jag längtade efter en katt.

Ur korgen hoppade en liten kattunge, som vid närmare betraktande befanns sakna svans, bara en liten stump hade den. En stor fet råtta hade bitit av svansen, berättade gumman. Onekligen ett bedrövligt kattöde.

Men jag gillade katten lika mycket för det, kanske mer, så gumman fick en krona och jag var lycklig. Någon succe gjorde inte den svanslöse bland dom andra katterna på Öfrarp. De trakasserade honom ständigt, men jag tyckte om honom desto mera.

Tyvärr blev det bara en sommarkatt. För skam till sägandes lämnades katten kvar på gården när vi åkte hem till Stockholm på sensommaren. Inom parentes sagt har detta lett till att jag nu är djurskyddsmänniska och verkligen försöker få folk att inse att man inte skaffar katt bara för att ha den över sommaren.

Pelle Svanslös jamade alltså bara denna sommar och gick förmodligen en ganska snar död till mötes.

Men 14 år senare, alltså 1937, gav jag den svanslöse ordentlig upprättelse genom att använda honom i ett barnprogram i radio. Som så många andra blev han berömd långt efter sin död"

P. S. Har du ett snabbt modem eller är uppkopplad via bredband kan du tanka ned en ljudfil där Gösta Knutsson läser om Pelle Svanslös. ( ca 1.14 MB stor och 51 sekunder lång att lyssna på)

red lineLite information om Övrarp, hämtat ur ”Från Tranåsbygden åren 1780-1930”,författad av Elis Kågén, Utgiven på eget förlag 1975.

......Bland kända personer, som bott på det vackert belägna Övrarp, märks främst arkitekt Carl Westman och fil.mag Gösta Knutsson. Den förstnämnde är ju skaparen av Romanäs sanatorium och Knutsson skrev här boken om Pelle Svanslös.
Fru Ester Andersson sittande framför Övrarps manbyggnad, där Gösta Knutsson bodde under 12 år och där Pelle Svanslös var sommarkatt.

Han får berätta härom: "Häradsdomare August Andersson, en fin liten man med vitt skägg, var vår värd. Jag glömmer aldrig när vi kom med tåget till Tranås första gången. Stationshuset låg på höger hand, norrifrån räknat. Man klev av tåget och hade framför sig det verkligt fridfulla landet. Var var staden? Jo, den låg på andra sidan järnvägen. Den var föresten inte stad då. Den blev det ett halvt år senare.
    Varje fredag, torgdagen, åkte hela familjen in till Tranås från Övrarp. I magnifik droska med två hästar och kusken vid tömmarna. Tranås var ett riktigt sagoland! Kanske främst med tanke på Märta Johansons konditori. Där var bakelserna mycket godare än i Stockholm! Vilken bred och fin huvudgata! Levins missionshandel, Tranås pappershandel, Johansons kläder, Carlssons järnhandel. Åh, jag minns! Specerier handlade min moder hos J.A. Ryds filial. Där hämtade man också posten av någon anledning.
    I tolv år var Tranås min andra stad. Jag gick och läste en sommar. På högtidssalen! Martin Leby hette prästen. Sixten Eckeberg var en av läskamraterna.Min äldsta syster gifte sig i min konfirmationskyrka Säby. Och Pelle Svanslös var från början en sommarkatt på Övrarp!" Pelle SvanslösHome
         Denna sida uppdaterades den 4 september år 2011.