Liten biografiGösta Knutsson

Författaren Gösta Knutsson

Vad var det som fick en barnlös medelålders man att börja skriva barnböcker? Han som själv varit ett brådmoget barn och då verkade mer road av vuxenlitteratur än av böcker för barn.
   Hur kom det sig att Gösta Knutsson, som levde i och umgicks i en akademisk miljö, valde att skriva för barn istället för att producera lärda luntor för likasinnade? Och inte minst, hur kunde han, till synes utan alltför stor ansträngning, finna ett språk och en stil som genast anammades av barn?
Ja, Gösta Knutssons författargärning är märklig på många sätt. Den påbörjades redan när han som liten tränade flitigt för
att behärska det skrivna ordet. Det gjordes säkert inte med beräkning utan för att den unge Gösta helt enkelt tyckte att det var roligt att skriva.

Pelle Svanslös Av Gösta Knutssons litterära verk står böckerna om Pelle Svanslös i en särställning. Den svanslösa katten har blivit en symbol för Uppsala och för Gösta Knutsson. Det har gått åtskilliga år sedan katten för första gången presenterades, men Pelle "is still going strong".
Gösta Knutsson berättar själv i en intervju i Göteborgs-Posten 26 februari 1967 om hur Pelle Svanslös kom in i hans liv och hur det kom sig att han hamnade i radio för första gången, 1937:
    Efter premiärprogrammet ville radiopubliken höra mer om den svanslösa katten. Gösta skrev nya avsnitt och de blev så många att det räckte till en bok som kom ut på Bonniers förlag till julen 1939. Under de närmaste åren skrev Gösta Knutsson berättelse efter berättelse om Pelle och hans vänner.
    Det blev en serie om elva böcker där den sista kom ut 1951.
en pixel stor bildEfter 21 års uppehåll gav Gösta Knutsson åter ut en bok om Pelle Svanslös med namnet -Pelle Svanslös ger sig inte-. Sammanlagt blev det alltså tolv böcker i serien om Pelle. Böckerna blev en enorm succé och har sålts i en upplaga av nästan 2,5 miljoner exemplar.

Källa:

Denna text är hämtad ur en bok som heter - Författaren, musikern och radiomannen Gösta Knutsson", skriven av den mycket trevlige författaren Lars-Åke Skagegård bokomslag
P.S. Maja Gräddnos, Pelle Svanslös, Bill och Bull och inte minst Måns fanns som förebilder i verkliga livet. Pelle har drag av Gösta Knutsson själv. "Det är väl höjt över allt tvivel så genomsympatisk som den katten är skildrad." Maja har sin förebild i Erna Knutsson.
    Måns är inte någon bestämd person, han representerar ondskan och elakheten i största allmänhet, möjligen med vissa drag lånade från herrar Hitler och Mussolini. Bill och Bull lär ha sina förebilder i Olof Rydbeck respektive Bengt Lindberg. Om du har QuickTime Movie Player, som en plug-in till din läsare, kan du här hämta hem ett exempel på en så kallad morphadfil (247Kb)på Bill och Bull/ Olof Rydbeck och Bengt Lindberg eller på Maja Gräddnos Erna Knutsson (214Kb)
Home   Sidan 1 av  2    Next PageGösta Knutsson berättar och skriver....

Denna sida uppdaterades den 4 oktober 2011