Name: Gravensteiner  Zone: I-II, grow ripe in November/December    History: Originates from the castle Gråsten in  Denmark. Has been cultivated in Sweden for almost 200 years. Comments: The apple is one of our most noble and fragrant apple .

gravensteiner

Gravensteiner (efter Gravenstein är det tyska namnet på den danska staden Gråsten som ligger i Sønderjylland. Gravenstein eller Gråsten som äpplet heter på danska, härstammar från det danska slottet Gråsten. Denna del av Danmark var ockuperat av Tyskland mellan åren 1864 till 1920. Äpplet är en höstsort som plockas i oktober, mognar i november/december och håller sig i upp till två månader om den lagras svalt. Äpplenas Rolls Royce, lovprisat för sin kvalitet. Sött i smaken och med ett fast fruktkött lämpar det sig till allt från cider till äppelpaj. Äpplet är en av våra mest förnämsta dessertfrukter med ett gult, fint och ganska fast fruktkött med en syrlig och söt smak. Skalet är tunt, fett och glänsande.  Doften är stark och mycket speciell. Grundfärgen är rent gul till guldgul med knappt synbara punkter. Ibland finns en rodnad i form av fina, i prickar upplösta, strimmor. Gravensteiner har ganska tydliga åsar som sträcker sig över hela frukten.

Gravensteiner är pomologen Håkan Svenssons favoritäpple enl. DN 20090926. För att det är hårt, krispigt, saftigt och har mycket smak

 

gravenstein Tillbaka