Bibloteken håller koll på litteraturen

Bli en bättre sökare på Internet


Du måste kunna den grundläggande söktekniken annars kommer även de bästa sökmotorn att svika dig. Här gäller, som så mycket annat här i livet, " Skit in ger skit ut".) Forskningen visar att de flesta användarna bara skriver in ett sökord vilket ofta resulterar i en lång lista av irrelevanta svar. (Använder ofta min favorit ixquick när jag söker på ett ord. T.ex. "fästingplockare" ger 26 bra svar ur ett urval på 75st.)

Mitt absolut bästa råd jag kan ge dig är att du tar 5 minuter och läser igenom hjälptexten på den söktjänst du tänker använda. Fortfarande varierar funktionerna nämligen från söktjänst till söktjänst.

( Här hittar du hjälpen för Goggles och Alltheweb samt Ixquick, vilka tre jag oftast använder själv.

Sökmatematik!
Ofta räcker det utmärkt med att använda + och - för att ge instruktion att ta med eller bort ett ord vid sökning. Om du vill hitta en sida som innehåller både äpplen och päron skriver du in +äpplen +päron.(5070 svar) Vill du att den skall innehålla antingen ordet äpple eller päron skriver du äpple or päron ( 5870 svar)

Skriver du inte ut plustecknen finns risk att du får svar på sajter som innehåller både äpplen och päron. Gäller numera inte för Yahoo och Google som lägger till ett plus-tecken själva

Söker du efter fraser, namn eller exakta boktitlar ska du använda citattecken. Vill du hitta sajter om Winston Churchill eller filmen Mitt liv som hund skriver du "Winstons Churchill " eller "Mitt liv som hund"

Det går oftast bra också att kombinera citattecken med plus- och minustecken.
Tips för enklare sökning:
 1. Ord som absolut måste finnas: sätt plustecken framför +bilar
 2. Förbjud träff om du misstänker att ord du inte är intresserad av kan komma med: sätt då ett minustecken framför; t.ex. +bilar -Ford
 3. Gör gärna fraser av flera ord som du sätter inom citattecken: t ex "Dr Alban" eller "regalskeppet Wasa"

Avancerad sökning
Avancerad sökning passar bäst för mycket precisa sökningar.

Här kan man hitta sidor med specificerade ord såsom äpple päron (5040 svar) , med den exakta frasen med äpple päron ( nu reducerad till 749 svar) eller t.ex. den exakta frasen men utan ett speciellt ord t.ex. "äpple päron" men inte gröt (688 svar. Alltså i föregående sökning innehöll 61 svar ordet gröt)
Tips för avancerad sökningsökning:
En söksträng som (+ Saab OR "General Motors") AND (hybridmotor* OR "hybrid engine*") kan nog skrämma slag på vem som helst, men tekniken är inte svår att lära. Så innan vi får mer intelligenta sökmotorer får vi själva stå för intelligensen om vi vill ha prickskjutning i vår sökteknik! Svaret från denna sökning hittar du här.
Samhällsinformation
Andra sätt att söka än via sökmotorer hittar du här! T.ex. journalister brukar gräva med hjälp av e-postlistor.


Osynliga Webben!

Vad är då "Osynliga Webben"?

Det "synliga" Internet är vad du ser på resultatsidorna från de vanliga sökmotorerna . Det är också vad du ser i de flesta ämneskataloger. Det "osynliga Internet" är vad du inte kan återfinna ("se") i sökresultaten eller andra länkar innehållande dessa verktyg.

Hur hittar man då den Osynliga Webben?

Genom att helt enkelt tänka "databaser" och hålla ögonen öppna. Du kan hitta sökbara databaser och annat osynligt material medan du håller på med en rutinsökning i de flesta allmänna katalogerna. Mycket matnyttigt när det gäller akademiskt letande kan letas i
 • Librarians Index
 • Kom ihåg att det Osynliga Internet existerar. Kom ihåg att förutom vad du kan hitta i din sökning med sökmotorer och i de flesta kataloger så finns det dessa guldgruvor du måste leta i själv

  Som en del i din förhoppningsvis kloka webbsöknings-strategi, ägna en liten tid åt att leta efter databaser i ditt ämnesområde eller ämnet gällande din sökning.

  Selected Directories of Searchable Databases: Table of Features

  På sajten http://www.lib.berkeley.edu/ kan du fördjupa dig i detta ämne mera under rubriken ovan

  Tabellen du där hittar beskriver flera av de bästa katalogerna samt listning på sökbara databaser på allmänna webben med innehåll som också oftast är användbart i akademisk sökning


Tillbaka

Uppdaterades 15 april, år 2009