Grekland Frankrike Mellersta Östern Spanien Thailand Tjeckien Turkiet USA
Lite info om dricksens hemligheter utanför Sverige?
Skall här försöka dela med mig av min erfarenhet från mina många resor utomlands

Drickspengar allmänt
Efter tyskans Trinkgeld, dryckespengar och var pengar att dricka för, ett alternativ till att bjuda en underordnad eller tillfällig anställd ett glas öl eller brännvin som dusör. Denna sed är numera på avskrivning i Sverige och räknas allt oftare in i priset (Citat från Nationalencyklopedin)

Dricks ger den som är nöjd med servicen. Så är det i alla fall tänkt. Men i många länder är extra dricks snarare obligatoriskt.

I dag (januari år 2002) är en serveringsavgift på 10-12 % inräknade i notan i de flesta europeiska länder. Trots detta förväntas det att kunden lägger 10-15 % extra eller avrundat uppåt. Ett av få länder i Europa där gästerna inte förväntas betala dricks utöver den som finns inräknad i restaurangnotan är Island
I Kanada och USA, är 15 procent den vanliga dricksen för en restaurangnota, gärna mer om servicen var exceptionellt bra. När du åker taxi är 10 procent det vanliga. I Västeuropa är den generella regeln att man automatiskt adderar en extra kostnad på 10 till 20 procent till din hotell eller restaurangnota. Är du ovan vid detta, kan det vara bra att fråga redan vid t ex incheckningen om dricks är inkluderad. För andra småtjänster kan även en mindre separat kostnad vara adderad. Detta gäller främst större europeiska städer som Amsterdam, Bryssel, Köpenhamn, Genéve, Helsingfors, Moskva, Oslo, Paris, Stockholm och Zürich. I Tyskland har man en speciell egenhet; om de 15 procenten automatiskt är inkluderade i din nota, och du betalar kontant, förväntas du att lämna växeln som du får tillbaka. I Japan och Singapore är dricksen vanligtvis inkluderad i restaurangnotan. På alla andra ställen i Asien är det bäst att fråga.

Taxidricks:
Att lämna dricks när du åker taxi är en annan femma. I stora städer som Amsterdam, Aten, Bangkok, Bryssel, Köpenhamn, Singapore, Tokyo o s v är dricksen vanligtvis inkluderad. I andra stora städer är det brukligt att man betalar mellan 10-15 procent i dricks. I vissa arabländer, tar man utåt sett inte emot dricks, men erbjuder du inte någon, brukar märkligt nog taxan ha dubblerats vid resans slut. På tre platser i världen, Kina, Island och Tahiti, anses det ohövligt att lämna dricks. I Latinamerika är det svårt att säga något generellt om dricks. Ett bra tips är alltså att redan vid ankomst fråga en vän eller hotellets receptionist vad som gäller. Gemensamt för hela världen är att det anses oartigt att såväl ge för mycket som för lite i dricks.

Källa : Do´s and Taboo´s around the world. Edited by Roger E. Axtell A Benjamin Book John Wiley & Sons, Inc


Grekland
I Grekland är det mycket mer utbrett att ge dricks, även om procentsumman ibland blir mycket låg. Till och med biografvaktmästaren förväntar sig dricks. På restauranger bör du ge 5 till 10 procent som lämnas antingen på bordet till servitören eller på disken med notan till hovmästaren. Det är inte tvång att lämna dricks på de mindre restaurangerna där ägaren själv serverar maten. På hotell och finare restauranger ingår vanligen 10-15 procent serveringsavgift. Det är kutym att ovanpå detta lämna växelpengar. På hotellen bör man ge portieren och städerskan dricks.(Städerskan: 3-4 euro per person och vecka.) I barer och kaféer kan man lämna ungefär 5 procent eller växelpengarna. Taxichaufförer, som oftast äger bilen själva, förväntar sig ingen dricks men nekar inte heller att ta emot det. Det är fortfarande svåra tider för många greker, så dricks uppskattas!


Frankrike
  1. De flesta kaféer och restauranger har "service compris", vilket betyder att serveringsavgiften är inkluderad i notan. Det är dock brukligt att lämna kvar lite av växeln, du får tillbaka när du betalat notan. Speciellt om servicen varit till belåtenhet
  2. Man brukar lägga några växel mynt på brickan om man har beställt något vid disken på en bar
  3. Bor du på ett hotell med en dörrvakt ge honom gärna 10-20 franc om du får hjälp med bagaget. Lite mer om du har mycket.
  4. Stannar du många dagar på hotellet är det brukligt att ge städerskan 50 franc i dricks. Lägg det på ett fat på bordet i rummet innan du checkar ut
  5. När du åker taxi kan du lämna 10-15 procent, lite beroenden på hur mycket baggage du har.
  6. Bärare på järnvägsstationer har en fast taxa per kolli
  7. Det är även lämpligt att ge ouvreusena en slant när de har visat platserna på bion eller teatern då detta är deras enda inkomst


Italien
Utlänningar förväntas ge dricks, även om italienarna själva sällan gör det. Lämna ett på mynt på barer och kaféer; på restauranger där servicen inte ingår kan du lämna ca 10 procent. Nästan alla restauranger har en kuvertavgift (pane e coperto) på L12000-L15000. Många lägger också på 10 procent i serviceavgift på notan ( il conto) så ta alltid reda på om så är fallet. Behåll L1000- eller L2000-sedlar och mynt till taxichaufförer, kyrkovaktmästare, städerskor, portierer och biografvaktmästare.


Mellersta Östern
Lite gemensamt finns för dessa länder det kan avvika från land till land.
Dricks förväntas i alla dessa länder förutom Yemen, där denna praxis inte existerar. Dricks, kallad för baksheesh, är mer än en belöning för god service. Det är i dessa länder ett måste att få dricks till sin överlevnad då lönerna är mycket låga. För västerländska resenärer, som inte är vana att ideligen ge dricks kan bli ganska irriterande på dess ideliga krav på baksheesh för tjänster alltifrån att öppna en dörr till att peka ut vägen till ett museum. Ett råd är att ha ett särskilt ställe för förvaring av småpengar så att du inte frestas i början att ge för mycket.


Spanien
Serveringsavgift ingår i priset på restauranger med det är brukligt att ge dricks på 5-10 procent av summan. Likaså lämnas dricks för extratjänster på hotell. På barer lämnar man under 5 procent från den växel man får tillbaka. Samma regler gäller för taxi. Andra som brukar få dricks är personal på parkeringsplatser, dörrvaktmästare, hårfrisörskor, toalettvaktmästare samt guider.
Kommentar: Trenden (2014)är att man ger allt mindre dricks i Spanien.
Thailand
För det mesta är serviceavgiften inräknad i hotell- och restaurangnotor. 10 -15 procent i dricks uppskattas på restaurangerna, speciellt de som inte lägger på någon serviceavgift. Taxiförare förväntar sig ingen dricks. Det är emellertid vanligt att man betalar dricks till bärare, taxiförare och hotellpersonal som gett god service. Bärare på flygplatsen förväntar sig omkring 10 baht per väska.
OBS! Att ge 1 Baht i dricks anses som en förolämpning.
Dricks är en slags belöning för en bra service eller bra jobb så har du inte fått detta, ge ingen dricks !
Tjeckien
Dricks har inte varit brukligt men med den ökande turismen har sedvänjan spritt sig. I första hand är det på restauranger som dricks förekommer och ca 10 procent är det vanliga. Fortfarande (1995) kan du dock känna dig "fri" att göra som du själv vill. Många väljer att hyfsa notan uppåtTurkiet
I Turkiet ger man normalt dricks.Liksom i USA är detta en del av inkomsten i serviceyrken. Symboliserar även ett erkännande för servicen som utförts.För hotellstäderskan kan man lämna ca. 1-2 € per natt.På restauranger eller för taxi är ca 10% av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man inte dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 2 € per dag och person för reseledare och för busschaufföer 1-2 € per dag och person.(Ja faktiskt, euro användes ofta i Turkiet men turkiska lire går lika bra så klart)

USA
Man skall alltid ge taxichaufförer, bartenders och servitörer minst 15 procent i dricks. Särskilt servitörer och servitriser är till stor del beroende av dricks för sin utkomst. Sägs att systemet skall uppmuntra till att ge bra service. Till bärare på hotellet är det normalt att ge 50 cent per väska eller till vaktmästaren som fixar en taxi på den finare restaurangen. I USA kan ovana besökare till och med bli utskällda om de snålar med dricksen.
Tips: På restauranger i NewYork är det lättaste sättet att räkna ut dricksen genom att dubbla summan av NewYork's försäljningsskatt som står på notan.

Taxi. Är nästan alltid mycket tillförlitligt, inte alls så illa som i Sverige. Dock är det dåliga bilar och ibland skumma typer som kör. Ge dem alltid minst 10% i dricks, kostar resan 5.25 ger man 7. Jag kör efter principen "avrunda upp till hel dollar, sedan en dollar extra". Kostar det 20 USD ger man 3 USD i dricks o s v. Tänk på att alltid ge exakt belopp, att ge dem en 50 USD sedel är ingen bra ide (inte ens 20 heller!).
Se till att ha gott om småsedlar, speciellt en dollar sedlar som behövs ofta. Tänk på att alla sedlar är likadana. Så undvik att ge en 100-dollars sedel i dricks av misstag.

Nu kan du få hjälp via mobiltelefonen hur mycket dricks du skall ge, oavsett var i världen du är. I alla fall om du har en Nokia-telefon.
Ladda ner appen från http://store.ovi.com/content/62541
This is a tip calculator that works out how much you should/could tip if you’re that inclined (I know some people don’t :S). It looks awesome actually:

You set your currency
Set your country (really neat. Some will say you don’t need to tip – helpful to know the tip culture)
Set the bill total
Importantly, the number of you
Which then works out the tip total and how much each you should/could pay.
Yeah you could do some math but this just makes it all that much easier. So many times my group wastes like 5 minutes deciding on how much to tip (or getting annoyed that we’ve already paid the tip in what they call “service charge” and refuse to tip. We still do in the end).

nySe även dessa tips

Uppdaterad den 10 februari 2015
Början på denna sida
Tillbaka till Lars Ekdahls resefavoriter ut i cyberrymden eller till min entrésida