GRANGUIDEN

 

Granen står så grön och grann i stugan? Vilken sort av julgran skall du välja och hur skall julgranen skötas?
Fyra olika granar: Svensk gran (Picea abies) Vanlig svensk gran, kallas också norsk gran eller rödgran för att den har en rödaktig bark. Barrar med stickiga barr. Brukar vara billigast, eftersom den växer snabbt i en julgransodling.

Kungsgran (Abies nordmanniana) Kallas också ädelgran. En tålig gran som inte barrar, med täta grenar och mjuka barr. Kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. På ädelgranar är barren fastsatta på ett helt annat sätt än på våra vanliga granar. I anslutningen mot grenen ser det ut som en sugkopp som håller fast barret.

Blågran eller stickgran (Picea pungens) Är mörkare och mer tätvuxen än rödgranen, med vitsilvriga barr. Brukar också kallas för "silvergran". Kommer ursprungligen från USA. Barren är mycket vassa och grenarna styvare än rödgranens. Luktar inte gran, snarare illa. "Kattpiss" brukar vara omdömet om doften. Den barrar inte så lätt och klarar två månader inomhus. Svår att transportera eftersom grenarna är sköra.

Serbisk gran (Picea omorica) Kommer från Balkanområdet och är släkt med vår gran men har vekare grenar. Mycket vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud än vår gran. Barrar gör den dock, lika mycket som rödgranen.
Källa: SkogsSverige

 

Så lyckas du med julgranen. Tips inför köpet:


Dunka granen försiktigt i backen, så ser du om den barrar redan på inköpsplatsen.

Be försäljaren göra ett nytt snitt längst ner, antingen med yxa, såg eller svarv.

Om det är minusgrader när du köper granen så ta in den stegvis. Låt den först stå i garaget, på balkongen eller i trapphuset i någon dag. Men när du tar in den är det viktigt att du sågar en ny snittyta.

Vid plusgrader kan du ta in granen direkt.

Skötsel: Vatten, vatten, vatten - är den enda vägen. Granen får aldrig stå torrt. Om den har stått utan vatten, behöver du göra ett nytt snitt.

Inför vintern tömmer trädet sina lager av vatten. När den kommer in i värmen och vaknar ur sin dvala är den riktigt törstig. Speciellt de första dagarna

Det bildas svamp och bakterier i julgransfoten som gör att granens porer, som ska suga upp vattnet, klibbar igen. Ett gammalt tips är att slänga i en kopparpeng i vattnet, eftersom koppar hämmar tillväxten.

Även sprit fungerar hämmande på bakterietillväxten. Fast undvik den söta glöggen. Med socker tillförs näring och svamp/bakterier växer som aldrig förr.

Undvik också det gamla tipset om magnecyl.

Försäkra dig alltså om att sågytan är färsk. Ge trädet en ny snittyta, 1 till 3 cm om inte granförsäljaren gjorde detta. Slå den inte mot golvet, då täpper man igen de kanaler som ska suga upp vattnet och granen dör av vattenbrist trots att foten är vattenfylld.

Vill man att granen skall vara fin längre än en månad är kungsgranen ett säkrare val. Det syns inte på samma sätt när den börjar att må dåligt. Den torkar ju istället för att barra.

Mer information hittar du på nedanstående länk

> Källa: Bl.a Arne Albrektsson, professor i skogsproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

NyOrkar nu läsa mer läs vad Råd och Rön säger i december 2015. Hur man väljer gran . Sämst ur miljösynpunkt är plastgranen, även om du använder den i flera år.  Det visste jag inte själv. -:)

Tillbaka