Kronoskogsvaktaren Anders Jönsson
(-1711)
Brita Pehrsdotter
(-)
Kyrkoherde i Köping Johan Lundh
(1701-1786)

 

Familjekopplingar

Äkta hälfter/Barn:

Catharina Rydmark

Kyrkoherde i Köping Johan Lundh
  • Född: 1 Maj 1701, Persnäs, Borgholms kommun, Kalmar län
  • Äktsk/Relation: Catharina Rydmark
  • Död: 10 Februari 1786, Köping, Köpings komun, Västmanlands län vid 84 års ålder
bild

Student i Uppsala 18/10 1725 och prästvigd 9/8 1728 i Kalmar. Kommunister i Högsby 1730 och kyrkoherde i Fliseryd 1737. Kommunister här 25/8 1742 och tillträde 1743 resp. på prästmötet 1754. Prost över egna församlingar 13/5 1767

L. var en synnerligen framstående präst och en utmärkt representant för pietismen. Under sin informatorstid i Stockholm hade han varit en flitig åhörare av de ledande pietistiska prästernas, den blivande Kalmarbiskopen Herman Schröder, Anders Bålds och Eric Tollstadii's predikningar.

Under sin tjänstgöring i stiftet fick han de vackraste vitsord för ådalagd nit.......

I personalierna i Köpings dödsbok framhålles också "hans sällsynta nit och oförtrutna arbetsamhet i ämbetets förvaltande, hans intagande umgängessätt, fromma sinnelag, rederliga uppförande och fromma hjärta mot alla, som hans hjälp och vård behövde....."

Om det allvar med vilket han tog sina plikter som själasörjare vittnar en liten bestämd episod. 1756 (DPr 14/1) anmälde han, att barnamörderskan Karin Olofsdotter vid den heliga nattvarden anammande sista gången och i dödsstunden bekänt, att barnafadern var drängen Per Jönsson i Hörninge, som emellertid med värjemålsed friat sig därifrån vid tingsrätten, "vilket försett kh. i den sinnesoro, som har bemälte dräng utom lägersmålet begått mened och således ökt syndpå synd". Förgäves hade L. på alla sätt försökt må drängen att åtminstone hemlig bekännelse och frågade nu, huru han skulle förhålla sig, då drängen begärt att få åtnjuta den heliga nattvarden.

Domkapitlet rådde L. till att ännu en tid avhålla drängen från nattvarden, " till förekommande av drängens befarade själavård" och för undvikande av förargelse i församlingen, samt med ömmaste flit förehålla honom, vad anstöt församlingen, som håller honom för att vara Karins rätte lägersman, måste taga därav, att han utan föregående syndabekännelse till sin egen förhärdelse önskar komma till den heliga nattvarden. Men skulle drängen det oaktat hålla på sin oskuld, så må han lämnas under Guds dom och efter allvarsamt skriftermål till nattvarden admitteras.
Källa: Kalmar stifts Herdaminne 4:136

Johan gifte sig med Catharina Rydmark, dotter till Visitören Jöns Rydmark och Brita Kruus. (Catharina Rydmark föddes den 2 September 1708 och dog den 10 Februari 1790 i Förlösa, Kalmar kn.)

Johan gifte sig med Catharina Rydmark, dotter till Visitören Jöns Rydmark och Brita Kruus. (Catharina Rydmark föddes den 2 September 1708 och dog den 10 Februari 1790 i Förlösa, Kalmar kn Kalmar län.)

Copyright Lars Ekdahl © 2004-


Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades 23 Mars 2007 med Legacy 6.0 från Millennia och modifierad av LTools den 23 mars år 2010