Fyrvaktare, Båtbyggare Petrus Svensson
(1900-1985)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn::
Anna Matilda Jansson

Fyrvaktaren och båtbyggaren Petrus Svensson
  • Född: 13 Juni 1900, Lilla Nolåsen, Kronogården, Sunnerby Rote, Otterstad (R).
  • Äktenskap: Anna Matilda Jansson den 4 Mars 1933 i Lidköping (R)
  • Död: 21 Oktober 1985, Lidköping (R). i en ålder av 85 år
  • Begravd: 31 oktober 1985 på Otterstads kyrkogård, avd. Rad 1-8, nr. 21R1A-B (kista) Graven upplåten till 31/12 2015 (upplåtelse nr 1)
bild

Fyrvaktare, Båtbyggare. Född 1900-06-13 i Lilla Nolåsen, Kronogården, Sunnerby rote, Otterstad (R). Död 1985-10-21 i Lidköping (R). Petrus kom som 17 åring till sin äldre bror Thorvald på Djurö som sk.fiskedräng, Thorvald var då sedan två år fyrvaktare på Djurö. När brodern Thorvald redan som 34-årng dött och efterlämnat hustru med tre minderåriga barn, den äldsta 7 år, fick Petrus rycka i som fyrvaktare och den som hade huvudansvaret för arbetet på ön, 22 år gammal, fyrvaktarsysslan tog han över efter några år, änkan "Ada" uppehöll tjänsten då. Fyrvaktartjänsten på Djurö var uppdelad så att man tjänstgjorde ett dygn, då man inte fick lämna fyren, fyrplatsen mistlur kunde ju behöva startas, ljuset i fyren slockna, fyren drevs med fotogenlampa. I fyrvaktarsysslan ingick även sk. prickhållning, prickarna skulle rustas på våren, målas och sättas ut på rätt plats, prickarna ute vid Djurö stod i öppen sjö vilket innebar stora och tunga sådana, vid storm kunde de också komma på drift. Vidar ingick mycket underhållsarbete på fyr och fyrhus, putsa och måla, bränsle skulle transporteras till fyrplatsen, en ofta tung och farlig syssla i de små och utan lyftanordning utrustade båtar. Inkomsten från fyrvaktarsysslan var knapp, den byggde ofta på att fyrvaktaren hade någon form av bisyssla, oftast fiske eller att man höll sig med någon eller några kor, mjölk var ju viktig för hushållet, en färskvara svår att förvara. Maten ute på en fyrplats kunde i bland vara ett stort problem, främst på höst o vår då isen och storm kunde sätta stopp för sjöresor till land. Närmaste stad var Mariestad, dit var det ett par timmars resa med båten.

Vintertid fick sparkstötting eller kälke tjänstgöra som transportmedel, även skridskor om isen var någorlunda slät och fri från snö och transportbehovet mindre. Många är de resor som Petrus berättat om som tog flera dygn fram och tillbaka, främst under den första tiden då endast roddbåt med hjälpsegel stod till förfogande, motorbåt blev inte vanlig förrän efter första kriget, in på 1920-talt. Att ro i en öppen roddbåt de cirka 3 milen till Lidköping för att sälja fisk och handla, var säkert krävande för en tonårig fiskardräng, inte att undra på att händerna efter åren vid årorna, på ålderns höst var svåra att rätta ut.

Petrus kommen från en familj där hantverkskunnande genom generationer var medärvt valde redan under 1920-talet att som bisyssla bygga båtar, först båtar för det egna behovet, båtar för fiske och transport. Båtbyggandet tog sedermera över all ledig tid, allt efter som ryktet spreds om hans kunnande som båtbyggare. Det fiske som han fortsätter med under hela tiden där ute på Djurö var sk. utterfiske, ett fiske som han var en av de första med på Vänern. Petrus fick höra talas om fisket med utter som pågick på Vättern, på Vänern var det enda fiske med drag de sk. "Laxedragare" som med ett eller flera drag efter båten rodde omkring på Vänern, ett fiske som tog fart under de svåra åren under första världskriget, i Vänern kunde man ännu fiska lax, föroreningar och regleringar hade inte utrotat all lax. Petrus åkte då han fick höra talas om utterfiske till Vättern och lärde sig hur man utrustade en båt för utterfiske eller som man så, att "svervla".

När Petrus far inte "orkade" bruka Lilla Nolåsen längre så erbjöds han att köpa föräldrahemmet. Han köper Lilla Nolåsen, omfattande 10.0270 hektar för 5.170 kr, den 1 mars 1928. År 1962 köper också Petrus den del av prästbostället Backa som sedan länge arrenderats av ägaren till Lilla Nolåsen, areal 4,,59 hektar för 6000 kr. Gift 1933-03-04 i Lidköping (R).


(Anm. Dessa släktforskningsuppgifter har jag här citerat från en nu mera nerlagd webbsida som ersatts av denna Tage Petrusson)

Petrus gifte sig med Anna Matilda Jansson, dotter till Fiskare Gustav Jansson och Signe Ingeborg Kristina Magnusdotter, den 4 Mars 1933 i Lidköping (R). (Anna Matilda Jansson föddes den 20 September 1903 i Sandvikeberg, Synnerby Södra, Otterstad (R). och dog den 28 Juli 1990 i Östhaga Ålderdomshem, Lidköping (R)..)

Petrus Svensson är min, Lars Ekdahls, fars sexmännings make

bild

Hem | Innehållsförteckning | Surnames | Namnlista

Hemsidan uppdaterades den 19 april år 2009