Folke Filbyter
(-)
Ingevald Folkesson
(-)
Folke "den tjocke" FOLKUNGE
(1080-)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn::
Ingegerd Knutsdotter AV DANMARK

Folke "den tjocke" FOLKUNGE
  • Född: 1080
  • Äktenskap: Ingegerd Knutsdotter AV DANMARK
bild

Folkungaättens stamfader Folke gifte sig med Ingegerd Knutsdotter AV DANMARK, dotter till Kung Knut II Svensson "den Helige" AV DANMARK och Adele AV FLANDERN. (Ingegerd Knutsdotter AV DANMARK föddes cirka 1085 i Roskilde Danmark.)

Anm: Läs gärna i Anbytarforum om sönerna Knut och Bengt. Citat:..... För det finns ju faktiskt en Knut nämnd, och det redan i första generationen efter Folke. Jag nämnde ju i ett tidigare inlägg att det fanns en uppgift om en Knut, men nu har jag fått den bekräftad. Och källan är ingen mindre än Saxo Grammaticus. Han nämner ju uttryckligen Folkes och Ingegerds söner Knut och Bengt. Personligen håller jag det inte för otroligt att även Bengt Snivil haft en son Knut, även om vi inte har några bevarade belägg för detta idag. Endast tre barn till Bengt är ju kända: Birger Brosa, Magnus Minnisköld och Karl Döve. Vi kan rimligen anta att det fanns flera, även om ett sådant antagande ju saknar betydelse när vi inte kan bevisa det. Trebarnsfamiljer var nog ändå tämligen ovanliga på 1100-talet. Och vi vet ju (se ovan) att Bengt hade en sonson vid namn Knut.....
Andra källor:Källa:

Folke "den tjocke" FOLKUNGE kan vara min, Lars Ekdahls, eventuella, 25:e generations ana på min fars sida. Det medeltida källmaterial som bevarats in i vår tid ger tyvär inte en heltäckande bild. Det är tunnt, skört och mycket ofullständigt. Många medeltida handlingar har förstörts genom olyckor, vådliga händelser eller oaktsamhet. Slottsbranden 1697 gav t.ex. många oersättliga förluster. Folkbokföring fanns ju inte, och någon möjlighet att rekonstruera fullständiga familjer har vi knappast. Många familje- och släktskapsförhållanden kan dock framgå av t.ex. testamenten, fastebrev eller gåvobrev. Personer från medeltiden får nog ändå många gånger betraktas vara närmare sagornas värld än seriös släktforskning. Speciellt som en hel del av materialet från medeltiden, för denna släktgren, är hämtat från internet med osäkra, ej verifierade, eller inga källanvisningar alls.


Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades den 31 januari år 2005 och uppdaterades den 24 april 2016