pil pil
Folke "den tjocke" FOLKUNGE
(1080-)
Ingegerd Knutsdotter AV DANMARK
(Ca. 1085-)
Bengt Folkesson Snivels of Flanders
(Ca. 1108-)
Sigrid LAKMAN
(-)
picture
Karl Döve Bengtsson FOLKUNGE
(-1220)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn:
Nn

Karl Döve Bengtsson FOLKUNGE
  • Född: Bjälbo
  • Äktenskap: Nn
  • Död: 1220-08-08 Estland, Ösel, borgen Leal. Källa:Dick Harrison - Karl Knutsson
bild

Karl "den döve" var jarl av Folkungaätten och farbror till Birger Jarl, Stockholms grundare. Karl var halvbror till jarlen Birger, som i isländska källor kallas Brosa (vilket betyder "den leende").

Karl Bengtsson hör till de personer i den svenska historiens gryning som är nämnda i flera källor. Han är omnämnd i Hakonarsagan, en kungasaga som skildrar den norske kungen Håkon Håkonsson, och där ges han tillnamnet "Döve". I ett dokument, daterat 1219, kallas han jarl, ett av de högsta ämbetena i riket.

Vid denna tid tävlade tyska och danska korsfarare i Baltikum om att karva ut egna terretorier med underkuvade, nödtorftigt kristnade, baltiska och finsk-ugriska bönder som ovillig arbetskraft på åkrar och fält. Svenska herremän ville också ha en bit av kakan, vilket ledde till att biskop Karl deltog i ett krigståg i österled.

Expeditionen leddes av kung Johan Sverkersson. Till en början hade fälttåget framgång och kungen inrättade sitt högkvarter i Leal (nuvarande Lihula). Här övertog svenskarna en fornborg, belägen på en hög kulle och skyddad av branter på tre sidor. Med basen säkrad ryckte hären vidare in i Estland. Befolkningen underkuvades och tvingades acceptera kristendomen genom dop. Efter, som han ansåg, väl förrättat värv återvände kung Johan till Sverige.

Men sedan gick allt snett: Öselborna stormade borgen Leal och segrade. Biskop Karl stupade den 8 augusti 1220 tillsammans med jarlen Karl "den döve" och det svenska väldet i västra Estland gick förlorat.

Den 29 november 2001 kunde Statens historiska museum ropa in en riksklenod på auktion i Stockholm: en sigillstampav brons, som tillhört medeltidsjarlen Karl Bengtsson. Det unika föremålet klubbades för ett rekordbelopp, 800 000 kronor. Den ansenliga köpeskillingen samlade museet in bland en rad privatpersoner, stiftelser, fonder och andra välvilligt inställda. Säljare var en anonym privatperson.
Källa:historiska-personer.nu

Anm. Karl Döve Bengtsson FOLKUNGE kan kanske vara min, Lars Ekdahls 23:e generations ana min min fars sida.. När det gäller medeltiden kan man inte vara säker på att alla anor är riktiga. Speciellt som i mitt fall, där mycket är hämtat från Internet med bristfälliga källanvisningar.Fast det är nog först 9 generationer senare som man riktigt kan börja lita på källanvisningarna

Copyright Lars Ekdahl © 2004-

Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades den 16 augusti år 2005 och uppdaterad den 8 oktober år 2015