pil pil
Riddare och Riksråd Jon Ivarsson Raud (til Sudrheim)
(Ung 1245-Efter 1312)
Åsa Haftorsdatter
(-)
Baron, riddare och riksråd Haftor Jonsson Sudrheim.
(Ung 1270-1319)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn::
Prinsessa Agnes Håkonsdotter till Sudhreim

Baron, riddare och riksråd Haftor Jonsson Sudrheim.
  • Född: Ung 1270, Sudreim (Sörum), Ringerike, Norge
  • Äktenskap: Prinsessa Agnes Håkonsdotter till Sudhreim
  • Död: 1319, Borregård, Norge i en ålder av ca. 49 år
bild

(Haftor är ett nordiskt (norskt) namn som förekom i Dalarna och Härjedalen ännu på 1700-talet). Haftor Jonsson Sudrheim var sønn til Jon Raud Ivarsson, som var baron på Romerike. Haftor Jonsson Sudrheim var en rik og mektig person med stor innflytelse, og med store eiendommer fordelt rundt i landet. Julen 1312 gav kong Håkon V. Magnusson sitt storgods Borregaard - med kongsgård og festning - til sin svigersønn. Haftor Jonsson Sudrheim hadde i en årrekke vært en av de mest trofaste tilhengerne til kongen. Den senere storgården Hafslund var en del av det daværende Borregaard. Haftor Jonsson Sudrheim ble i 1319 medlem av den daværende formynderregjeringen som styrte landet - etter kong Håkon V. Magnussons død. Familien bodde på Sudrheim på Romerike i Akershus. Haftor Jonsson Sudrheim var en rik och mäktig person med stor inflytande i Norge. Han hade stora egendomar runt om i Norge. Julen 1312 gav Kung Håkon V. Magnusson sitt stora gods Borregaard, med kungsgård och fästning, till sin svärson. Haftor Jonsson Sudrheim hade då i många varit en av de mest trogna anhängarna till kungen. Den senare stora gården Hafslund var en del av dåvarande Borregaard. Haftor Jonsson Sudrheim Blev år 1319 medlem av den dåvarande förmyndarregeringen som styrt landet efter kung Håkon V. Magnussons. Familjen bodde på Sudrheim på Romerike i Akershus. (Källa: Från Norge bygdeboken "Srum herred" Som adelsvåpen brukte Haftor Jonsson en rose

Haftor gifte sig med Prinsessa Agnes Håkonsdotter till Sudhreim, dotter till Kung Håkon V "Hålägg" (Longleg) Magnusson AV NORGE och Katarina Sigurdsdatter. (Prinsessa Agnes Håkonsdotter till Sudhreim föddes ungefär 1292 och dog under 1319 i Sudreim, Skedjuhof.)
Källa: I en artikkel om «Sudrheimsætten og Romerike» diskuterer Eldbjørg Arnesen teoriene om Havtores slektsskapsforhold:

Haftor Jonsson Sudrheim kanske kan var min,Lars Ekdahls,19:e generations ana.

Kanske för att vi pratar om medeltiden och där det medeltida källmaterial som bevarats in i vår tid inte alltid ger en heltäckande bild. Det är tunt, skört och många gånger mycket ofullständigt. Många medeltida handlingar har också förstörts genom olyckor, vådliga händelser eller oaktsamhet. Slottsbranden 1697 gav t.ex. många oersättliga förluster. Folkbokföring fanns ju inte, och någon möjlighet att rekonstruera fullständiga familjer har vi knappast. Många familje- och släktskapsförhållanden kan dock framgå av t.ex. testamenten, fastebrev eller gåvobrev. Personer från medeltiden får nog ändå många gånger betraktas vara närmare sagornas värld än seriös släktforskning. Speciellt som en hel del av materialet från medeltiden, för denna släktgren, är hämtat från internet med osäkra, ej verifierade, eller inga källanvisningar alls.

Copyright Lars Ekdahl © 2004-

Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan uppdaterades den 26 september år 2006 och uppdaterad den 24 april 2016