pil
Gårdsfogden Johannes Börjesson Hell
(1774-1821)
Anna Maria Magnidotter
(1802-)
Färgerifabrikör Magnus Hellgren
(1822-1855)
Anna Gustafva Dyström
(-)
Klas Hellgren
Klas Johan Hellgren
(1852-1926)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn:

Gerda Maria Hermina Euphrosyne Ringberg

Klas Johan Hellgren
  • Född: 15 Mars 1852, Karlslunda, Kalmar kn., Kalmar län
  • Äktenskap: Gerda Maria Hermina Euphrosyne Ringberg
  • Död: 1926-09-26, Borgholm i en ålder av 74 år
bild

Efter studier i Kalmar student i Lund 1873. Teoret. teolog 1876. Kommunister i Oskarshamn 1882. Kyrkoherde i Borgholm 1891. Kontraktsprost i Ölands norra 1924. LVO 1908.

Det var ingen lätt sak att upptaga företrädaren J.M. Lindstedys mantel. Men H. visade sig vara rärre mannen både i ena ich andra avseenden. Han var en god predikant. Utrustad med ett klart intellekt predikade han efter omsorgsfull förberedelse, mestadels utan koncept och med fyndigt och originellt grepp över texten, ett uppbyggeligt evangelium. Den mjuka och behagliga rösten gav åt de mera logiska förståndsmässiga innehållet en ton av innerlighet och värmme, som inte blev utan sin verkan.

Men arvet från företrädaren förpliktade också till borgerliga insatser, och här kom H:s kloka huvud och fyndighet till sin fulla rätt. Under 10 år var H. en skicklig ordförande i Borgholms stadsfullmäktige, men sin största insats till ortens bästa gjorde han för lösandet av Norra Ölands järnvägsfråga. Initiativet var visserligen icke H:s utan riksdagsmannen Anders Peter Danielssons, men sedan denne gått bort ovh frågan höll på att gå samma väg, kom det huvudsakligen på H:s lott att efter segt och målmedvetet arbete föra den i hamn...

De sista åren av sitt liv drabbades H. av sjukdom, minnet strejkade, och han fick svårt att hålla samman stora och viktiga saker. Han nödgades avsäga sig uppdraget som preses vid nästkommande prästmöte och till sist begära tjänstledighet , lämnade prästgården och flyttade till egen villa, där han gick stilla omkring och sysslade med sina blommor.

När han bortgick efter en 32-årig tjänstetid i församlingen, kändes förlusten starkt..
Källa: Herdaminne från Kalmar stift

Klas gifte sig med Gerda Maria Hermina Euphrosyne Ringberg, dotter till Kyrkoherden, Vicar Herman Theophilus Ringberg och Lydia Euphrosyne Engström. (Gerda Maria Hermina Euphrosyne Ringberg föddes den 3 Mars 1856 i Ljungby;, dog den 4 Juli 1936 i Gothenburg och begravdes i Begravd I Borgholm.)


Klas Johan Hellgren är , Åsa Lagers mormors far


Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades 11 Maj 2005 med Legacy 5.0 från Millennia och uppdaterades den 28 december 2014