Bonden och jordägaren i Järperud Anders Ragvaldsson
(1593-)
Margareta
(1632-)
Kyrkoherden i Brunskog Ragvaldus Andrea Fagrelius
(1618-1691)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn::
1. Sara Gravander

2. Britta Nilsdotter Edenia

Kyrkoherden i Brunskog, Ragvaldus Andrea Fagrelius
  • Född: 21 Juli 1618, Järperud
  • Äktenskap (1): Sara Gravander den 27 Juli 1659
  • Äktenskap (2): Britta Nilsdotter Edenia
  • Död: 25 April 1691, Brunskog,    Värmland i en ålder av 72 år
  • Begravd: 2 September 1691 i koret framför altaret i Brunskog.
    Anm: Brunskog ligger i Arvika kommun, Värmland. Området ligger runt den norra delen av sjön Värmlen och ca 4,2 km ONO om Edane
bild

Enligt dödsnotisen i Brunskogs db, hade Ragvaldus Fagrelius först lärt sig skräddaryrket, innan han begav sig till Karlstads skola, "där han med största armod och fattigdom, ett fader- och moderlöst barn, flitigt kämpade i 12 1/2 år". Den långa studietiden torde finna sin förklaring i att han under tiden måste arbeta för sitt uppehälle, av allt döma med skrädderi, som han säges ha idkat i 14 år.

I bevarade källor framstår Ragvaldus Fagrelius som en obalanserad och trätgirig människa. F Fryxell berättar, att han "av en bonde i ett samkväm blev kallad stackare. Detta förtröt herr Raguel, så att han stämde bonden därför till häradstinget och viste där fram den disputation han utgivit i Uppsala jämte en tryckt gravskrift med tillfrågan om en kunde kallas stackare, som var karl att av trycket utgiva sådana arbeten"

1) händelsen ägde rum på ett bröllop 4:de dag jul 1684 och är styrkt i ett tingsprotokoll.

2) Bonden, enligt domboken profossen Jon Bryntesson, hade vid rättegången åtskilligt att berätta om RF, bl. a. att han i bröllopsstugan "svurit och tornerat" och kallat hela gästabudslaget tjuvar samt påstått sig ha blivit bestulen på en skål, "vilken han undfått för det han 2:ne gånger henne full med brännvin utdruckit". Vittnen intygade, "att kyrkoherden mycket svurit" vid tillfället i fråga. Jämt ett år senare är RF och Jon åter vid tinget, varvid de efter bästa förmåga tar heder och ära av varandra. Under ett samkväm hade RF och några till suttit och spelat kort. När Jon hade velat vara med, hade den förre sagt: "Du äst en djävuls människa, du hörer Satan till, jag skall lysa förbannelse över dig". Ragvaldus Fagreliuså sin sida beskyllde Jon för att han kallat honom tjuv och skälm och velat mörda honom. Rätten ansåg den regeln besannad, att det sällan är ens orsak att två träter.

3) Vid ett annat tillfälle hade Jon en gång på kyrkbacken kallat RF församlingens förföljare och önskat, att han måtte brinna i helvetet.

Mål av liknande slag, där RF figurerar, förekom även andra gånger vid tingen både i Åmål och Jösse. De refererade exemplen utgör en kulturbild från ett tidevarv, då man inom alla samhällsklasser var tämligen obesvärad av hämningar.

I april 1682 råkade Ragvaldus Fagrelius ut för den olyckan, att både mangården och de flesta övriga byggnader i prästgården ödelades av vådaeld, förorsakad av gnistor från skorstenen. Blott föga blev räddat. Det rådde vid tillfället stark blåst, varför endast ett par stolpbodar, en kölna och en badstuga, vilka låg i lä, undgick förintelsen.
Källa: Karlstad Stifts herdaminne 3:390

Anm: Uppgifter i dokumentet "Uppgifterna till släkten Fagrelius-Fagrells personhistoria, av A. G. Holmquist", angående Ragvaldus Andreae Fagrelius barns födelse- och dödsdatum stämmer inte mot de som angives i Karlstad Stifts Herdaminne ,Grava Pastorat, sid 390. Övriga uppgifter i dokumentet har oftas bra källanvisningar som bör styrka riktigheten i A. G. Holmquists uppgifter.


Ragvaldus gifte sig med Sara Gravander, dotter till Kyrkoherden i Grava Andrea Eric Uranius och Elin Jansdotter, den 27 Juli 1659. De fick totalt 14 barn. (Sara Gravander föddes ungefär 1630 i Grava och dog den 21 April 1684 i Brunskog.)

bild

Ragvaldus gifte sig 2:a gången med Britta Nilsdotter Edenia.

Ragvaldius Andrea Fagrelius är Staffan Skogs 9:e generations ana. Hans morfars,farfars,farfars,farfars,far


Copyright Lars Ekdahl © 2004-

Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades 26 Maj 2005 med Legacy 5.0 från Millennia och uppdaterad den 4 maj 2015