Gunnar Gylta
(-)
Halländske väpnaren, Bengt Turesson (sparre över blad).
(Ungefär 1370-)
Märta
(-)
Gunhild Bengtsdotter
(-)

 

Familjekopplingar

Makar/Makor/Barn::
Bengt Krabbe

Gunhild Bengtsdotter i Kärra
  • Äktenskap: Bengt Krabbe
bild

Gunnar Gyltas dotterdotter hustru Gunhild i Kärra i Halland tillhörde lågfrälset och är ej dokumentariskt belagd. Inte heller hennes barn förekommer i särskilt många primärkällor, men några av uppgifterna om dem i redogörelsen över hennes ättlingar bekräftas åtminstone av en genealogi i biskop Brasks släktbok......
Att Gunhild Bengtdotters, som hon uppenbarligen hette, patronymikon hade fallit i glömska redan under hennes barnbarns livstid, beror väl på hennes faders tidiga bortgång. Han förefaller i själva verket ha avlidit före sin svärfar Gunnar Gylta, något som i sin mån ha bidragit till, att denne kom att uppfattas som Gunhild Bengtdotters far i stället för morfar
Källa: Artikel av Stig Östenson i Personhistorisk tidskrift 1970

Gunhild gifte sig med Bengt Krabbe.

Anm: Det gäller att hålla reda på de olika generationerna Krabbe vilket jag inte gjorde först. Men fick det hela rätt så småningom med lite hjälp enligt här nedanför. /Lars Ekdahl !

Jag råkade se, att min gamla uppsats i PHT diskuterats . Kalle Thorsberg och Gabriel Wallgren har båda rätt, vilket Du själv kan förvissa Dig om genom att läsa vad jag skrev. Den Gunhild Bengtsdotter, som sannolikt var dotter till Bengt Turesson (sparre över blad)(bel. 1390-1422) och hans hustru Märta, Gunnar Gyltas dotter,var genom sin dotter Märta i Kärra vid Älvsborg och hennes man häradshövdingen Bengt Andersson (sparre över tre kulor)i Kärra(bel.1485-96, trol. redan 1481)mormor till Torbjörn Arvidssons (levde 1493) hustru Gunhild Bengtsdotter, som levde 1525 och var mor till den Anders Krabbe, vars son Bengt Krabbe Du, enligt Gabriel Wallgrens inlägg den 16/6, förväxlat med hans farmors morfar Bengt Krabbe.Din förväxling av den sistnämnde Bengt Krabbes hustru Gunhild Bengtsdotter med hennes dotterdotter med samma namn, som var farmor till den med Anna Eriksdotter (Roos af Hjelmsäter) gifte Bengt Krabbe,är ju inte riktigt lika stor.
Stig Östenson


Gunhild Bengtsdotter är kanske min, Lars Ekdahls,14:e generations ana på min fars sida. (farmors, mormors,farfars, farmor, farmors farfars, morfar. Kanske för vi talar ju ändå om slutet på medeltiden.

Copyright Lars Ekdahl © 2004-

Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades 19 Juni 2006 och uppdaterades den 27 augusti år 2012