Erik Andersson Udd
(1823-1896)

 

Familjekopplingar

Äkta hälfter/Barn::
Maria Andersdotter

Soldaten Erik Andersson Udd
  • Född: 18 maj år 1823 i Uddersrud, Ed, Värmlands län, Ed, Värmlands län
  • Äktenskap: Maria Andersdotter
  • Död: 18 mars år 1896, Aldalen, Dalen,Kila, Värmlands län vid 73 års ålder
bild

Han kom ursprungligen från Rosendal i Ed sn. År 1853-1854 bodde familjen på Dammåsen under Ölserud, med de tre älsta barnen föddes. Dammåsens torp nämns första gången i längderna på 1760-talet. Det finns med fram till 1821 varefter torpet försvinner för att återuppstå 1853. Mycket tallar för att det har funnita två torpställen med namnet Dammåsen under olika tidsperioder. Sannolikt var att familjen kom att bo på torpet Stenbacken en kortare tid 1854-1856. Ytterligare en dotter föds här. Flyttade år 1856 till torpet Södra Myren.

Torpet kom nu att kallas för Udderud i Djupviken. det uppgavs att han gjorde dagsverken åt markägaren Anders Persson på Ekebacken.Här föddes tre av barnen. I hfl. har följande noteras om Erik Udd: " Fältjägare nr 31 vid ": Maj.s Kopagni har av Landshfdingen tillstånd och bref att bo i Kila". 1862 flyttade han med familj till grannhemmanet Ölserud och anlade det enligt belägna torpet Bråten, som senare också fick namnet Udderud. I hfl. kallas detta torp för "Bråten", vilket tyder på att åkermarken var nybruten. Det gamla talesättet var att man "brände en bråte". Mest känt är torpet som Udderud. Stället låg ganska otillgängligt till, uppe bland åsarna nära gränsen till Djupvikens hemman. Torpruinen, c:a 5x4 m. är fortfarande ganska intakt. Synbarligen ha det funnits en utbyggnad av något slag.

En sagesman från bygden har berättat att stugan var byggd av "resvedsvirke". En uthusgrund har också spåras, en grävd brunn finns kvar liksom rester av en jordkällare c:a 100 m. väster om bostaden. Den lill åkerslyckan är bevuxen med grov granskog. Han beviljades avsked 1865......

Sönerna tog liksom sin far värvning i "Kongl. Värml. Fältjägare Comp. å Trossnäs fält"

Erik Andersson Udd är Staffan Skogs farmors morfar

Källa:Kila Östra Byggdegårdsförenings beskrivning av människor och deras bosättningar i Kila sn. utgåva 6 och 8).Via en annan släktforskare, Sune Fransson

Erik gifte sig med Maria Andersdotter, dotter till Anders Jonasson och Kajsa Svensdotter. (Maria Andersdotter föddes år 1823 i Bro, Värmlands län och dog år 1903 i Kila, Värmlands län.)


Hem | Innehållsförteckning | Efternamn | Namnlista

Hemsidan skapades 20 Feb 2009 med Legacy 7.0 från Millennia och modifierad av LTools