n
pil pil pil pil
Hemmansägare Lars Olsson
(1814-1904)
Anna Britta Börjesdotter
(1821-1897)
Johanna Ullberg
(1826-1901)
Kvarnägare Johannes Larsson
(1826-1894)
Hans Olsson
(1848-1898)
Eva Justina Johansdotter
(1851-1925)
Klicka för att se en större bild på alla syskonen
Lokföraren Georg Hans-Evald Olsson
(1889-1973)

 

Familjekopplingar

Lokförare Georg Hans-Evald Olsson
  • Född: 12 Februari 1889, Stora Lundby Församling
  • Död: 6 februari 1973 i en ålder av 83 år
  • Begravd: 10 februari 1973 på Göteborgs östra kyrkogård, kv. 9, nr. 38 (urna), Göteborgs stad, Göteborgs och Bohus län. I graven ligger också systern Ester Anna
bild

Punktlista  Allmänna noter:Lokförare liksom bröderna efter att i många år ha fått slita som eldare.
I slutet av första världskriget, maj 1918, fick Evald tillfällig kommendering till Kiruna för att förstärka kapaciteten på Malmbanan. Som svar på en fråga från modern Eva om hur han har det svarade Evald: Här finns det inget övrigt att önska, dessutom är det ju alltid bäst att ta seden dit man kommer. Yttrandet är ganska betecknande för Evalds person, lugn, saktmodig och tillbakadragen.

Även under denna tid bidrog Evald ekonomiskt till familjens försörjning. Av brev från Paul framgår att Evald fick sig tillsänt 85:- av sin avlöning på 192:- Evald kom att fascineras av fjällvärlden under sin tjänstgöring i Kiruna. Långt upp i åren reste Evald regelbundet till Abisko för att vandra i fjällen

Utnämnd till e.o. Lokomotiveldare vid Statens järnvägar den 29 juli 1916 och befodrades till lokförare 1937.

Evald bodde i en våning ovanför systern Elisabeth och hennes man Hans på Stockholmsgatan 5 i Göteborg och var " inackorderad i maten" hos systern. Evald förblev ogift.

Avskrift af bref från syster Thea. Göteborg och Hallandsgatan nr 2, den 1911-11-24
Kära Bror

Tack för bref, det var så roligt att höra att du trifs godt o har det bra. Och arbete har du ju i öfverflöd.Ja här är sig äfven likt, jag är så bra jag kan begära, och Fredrik är sig lik. Konrad förändras för hvarje dag allt roligare o roligare, du kommer att se skillnaden när du kommer hem till Jul. Jag tycker mig se hvilken fröjd då Julgranen kommer in.

I går var vi ute och gick, han gick hela Sten Sturegatan fram och tillbaka utan besvär, så jag har tänkt att jag skall försöka om han kan gå till Odingatan i eftermiddag, det är väl bra gjordt utaf honom. Kan hälsa från Elisabeth hon var här igår kväll och mamma var här i förgår, allt väl.

Du har vär hört att Morbror Aron är gift? "Signe klädde bruden" Elin skref i förliden vecka att hon kommer till Örebro till jul och bad då om din adress så att hon får träffa dig.

Olof har äfven skrivit, att han kommer troligen hem på Nyår. Moster Johanna i Maryd kommer visst ner på Julafton för att stanna och gratulera Mamma på 60-årsdagen. Fredrik är fri på lördag och julafton om det går efter beräkning. Det skall bli roligt att få tala med dig, ty det blir ju alltid lite utförligare än när man skrifva. Arvid har väl talat om för dig att han fått påökning och har nu 18:50 i veckan, han köpte en stol till Konrad utaf Hammarströms, han skall bara måla den, ty färgen var alldeles borta. Mathilda har varit och hjälpt mig med tvätten så nu är här snart Julfint.

Får nu sluta med de käraste hälsningar från oss gemensamt
Thea o Fredrik

Konrad ber om sin särskilda hälsning till Morbror Evald
Välkommen till Jul

bild

Hem | Innehållsförteckning | Surnames | Namnlista

Hemsidan uppdaterades den 7 mars år 2008