Andarnas väg längs den 800 meter långa allén som leder fram till Minggravarna - The Ming Tombs
andarnas väg vid minggravarna i kina
Obs! Klickbar bild

I Shisanling är 13 av Ming-dynastins kejsare är begravda. Platsen är noga utvald ca 5 mil utanför Beijing. Den ligger i en dal med berg som skyddar mot de onda andarna från norr. Det finns rinnande vatten förbi gravarna ock rikligt med växtlighet. Alla gravarna har en portbyggnad, en stor hall, ett torn, en skattkammare och ett underjordiskt palats. De flesta av gravarna har förfallit eller inte blivit utgrävda. Den äldsta Chang Lings, är dock nyrestaurerad. Wan Lis (1573--1620) grav Dingling, är också den enda som hittills har öppnats. Fyra våningar under jord, bakom enorma självförseglande marmor portar ligger den 1200 kvadrat meter stora begravningsområdet bestående av 3 St. kamrar. Här låg kejsaren och två av hans hustrur. Detta har skapat problem då det inte var den första frun som låg traditionellt vid hans sida. Kistornas placering har sedan flyttats av hovet.

På bilden ovan ser man andarnas väg där man kan man promenera längs den 800 meter långa allén som leder fram till Minggravarna.

Anm. Den kinesiska dynastin Ming (1368-1644) grundades av tiggarmunken Zhu Yangzhang. Huvudstaden var först Nanjing men från år 1421 Peking. År 1644 intog Li Zichengs rebellarmé Peking (Beijeng), vilket ledde till att den siste Mingkejsaren begick självmord och dynastin föll. Under Mingdynastin utvecklades det redan under Yuan (1271-1368) utvecklade blådekorerade porslinet till fulländning. Det som vi lite till vardags kallar för "kinaporslin"