Flyg till Xian, besök på Stora vildgåspagoden samt tittar på naivistiska bondmålningar. På kvällen äter vi Kinas nationalrätt, Dumplings

Stora vildgåspagoden
Dag 5
Flyget tar oss söderut till Xian, en flygresa på cirka 2 timmar.Xian var en gång Kinas första huvudstad, anlagd med ett spikrakt gatunät enligt urgammal tradition. Ända sedan sidenvägens dagar har kulturena och religionerna här levat sida vid sida.

Tore berättade att staden, under Tang-dynastin (618-907 e.kr.) bar namnet Changan eller den Eviga Friden och med 1 miljon invånare var Xian då den största staden i världen. Den 8000 år gamla före detta huvudstaden (1066-221 f. Kr.) Xi'an är späckad av historiska minnesmärken, monument, pagoder. Här utrustades expeditionerna och här lastades kamelkaravanerna med siden, kryddor och andra rikedomar för vidare färd västerut längs Sidenvägen till Centralasien och Europa.Sidenproduktionen var särskilt stor under Tangdynastin 618-907 e.Kr. Kejsarinnan Wu var en skicklig politiker och hängiven buddhist. Under hennes ledning kunde religionerna etablera sig inom stadsmurarna.

I dag har Xian 9 milj. invånare och är en fabriksstad (med ganska dålig luft) och en arbetslöshet på 8 procent (Peking har 3%).

Överbefolkning är Kinas största problem idag. I de större städerna fungerar ett-barns-politiken bra. Det innebär att ett gift par, där en eller båda har syskon, bara ska skaffa ett barn. Om de ändå skaffar fler barn får de betala en mycket högre skatt. Om båda däremot är utan syskon kan de ha två barn.
Stora vildgåspagoden
År 63 e.kr. kom buddismen till Kina och vi börjar besöket i Xian med att besöka Stora vildgåspagoden som byggdes år 654 för att förvara de heliga buddistiska skrifter munken Xuan Zang förde med sig hem från sin resa till Indien. Alltjämt finns här fortfarande ett verksamt buddhistkloster från den tiden.

Vi lär oss hur kinesisk akvarellmålning går till och ser s.k. naivistiska bondmålningar. Bengt har många exempel på detta på sin sajt! Bland annat bilden här intill. På kvällen äter vi Kinas nationalrätt, Dumplings, som består av 24 olika köttknyten och ser vi en vacker dansföreställning från Tangdynastin.

Hotellet vi bor på är under renovering och samtidigt ska en konferens öppna dagen efter. Här är resans enda minuspoäng. Alla rum har en stark lukt av nya heltäckningsmattor, air condition fungerar inte och öppet fönster betyder oljud från byggarbeten inför konferensen hela natten. Som tur är vi mycket trötta efter en lång dag som startade kl. 06.
dumplings
Stora vildgåspagoden och dess skrifter sköts av munkar som bor i anslutning till pagoden. Detta budisthus var just under reparation vid vårt besök
dumplings
Här kontrollerar en av buddistmunkarna att allt är OK där folk tänt sina offerljus som man kan köpa där
Stadsmuren i Xian
Stadsmuren i Xian byggdes under Ming-dynastin

tillbaka

nästa