Kinaresan Mars 2002

Qin Terrakotta armén

Qin Terrakotta armén

Dag 6
Dagen startar med besök på Xi'ans stadsmur. Den är 14 km lång och 12 m hög. Muren omgärdar stadens city. Utanför muren löper en vallgrav och som bruk när muren byggdes användes ägg, ris och sand. Två portar fångade fienden på en innergård med höga släta väggar, omöjliga att ta sig uppför.

Vi besöker även en sidenmattsfabrik och får en demonstration i hur man gör knytbatik av sidenschaletter. Mattorna som vävs knyts för hand och är underbara att känna på. Vi faller för en som har 300 knutar per inch och är 3 x 5 fot och tar den med oss. Fabrikschefen kommer till hotellet på kvällen och tar betalt.

På Guangzhongslätten runt våra dagars Xian har 72 kejsare och kungar sina gravplatser. Den mäktigaste av dem alla är den första Qinkejsarens grav - Qin Shi Huang Di, med den berömda och vår tids allra märkligaste arkeologiska fynd, kejsar Qin Shi Huangs underjordiska armé av terrakottasoldater, 35 km motorväg från Xian.

Här hittade 1974 tre bönder ett soldathuvud i terrakotta när de gräver en brunn. Detta är upptäckten av den väldiga underjordiska terrakottaarmén och ett av seklets största arkeologiska fynd. En av de bönder som upptäckte graven sitter idag och signerar böcker i entrén till det museum som byggts över graven. Armén skulle bevaka ingången till kejsarens grav och därför står soldaterna i krigsformationer. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda eventuella inkräktare. Kejsarens bihustrur och även de som arbetade med gravbygget tvingades följa kejsaren i döden. Detta för att hemligheten skulle skyddas. 1979 öppnade utställningen och Xian fick sin turistattraktion.

Bilden t.v. visar schakt 1 och den Militära stridsformationen
E Pang Gong i Kina
En panoramabild över schakt 1 och Qin Terrakotta armén. Den över 7000 man starka armén, där varje soldat är unik och har individuella ansiktsdrag, skulle skydda det mausoleum som påbörjades redan när Qin-kejsaren, Shi Huang Di, som 13-åring besteg tronen år 246 f. kr. Man tror att så många som 700 000 människor arbetade med att färdigställa graven under 36 år.
E Pang Gong i Kina
Åsa blev riktigt förtjust i denna soldat. Alla soldater var målade vid gravens tillkomst. Men tiden har gjort att all färg är försvunnen. En svensk har dock upptäckt ett lim som åter tar fram färgen.
64 generaler står 7 meter under jorden på stenplattor. Soldaterna står på jord, men nästan alla soldater är i bitar och får sorteras och fogas samman av arkeologerna. Han-dynastin brände och slog sönder i graven.
kejsarpalatset
Efter lunchen tar vi åter vår buss till E Pang Gong, det magnifika palats som samma kejsare lät uppföra utanför Xian. Det blev dock totalförstört redan sex år efter uppförandet då Qindynastin störtades. Det vi nu ser är en rekonstruktion.
Qin Terrakotta armén

På vakt framför palatset


Mer info om Terrakottaarmén och att resa i Kina hittar du på mittensrike.se

tillbaka

nästa