Kinaresan Mars 2002

Alla resekamrater till Kina 8 mars 2002Dag 1
Den 8 mars 2002 kl. 15.40 lyfter planet från Arlanda som ska ta oss till Kina. Innan dess har vi träffat en representant från Lotus Travel som delar ut gruppvisa och berättar vad som kommer att ske när vi landar i Peking. Vi träffar också våra reskamrater. Åsa får en fin bok som födelsedagspresent, då hon fyller 60 år denna dag, av Lotus. Trevligt att dom har koll på sådant. Väl ombord bjuds på kokt torsk till middag. Resan tar 8 timmar och stor frukost serveras kl. 00.30. Stående f. v: Berit, Sten, Berit, Britt Marie, Lasse, Åsa, Maria, Johan, Kent, Wera, Yvonne, Bengt, Harry, Kerstin. Knäböjande f. v: Jörgen, Birgitta, Tore, Ingmar, Vivi, Yvonne, Hanni, Arne och Lasse.
Tore, vår kinesiska guide
Sommarpalatset
takmålnigar
Marmorbåt

Himmelska Fridens Torg
Gatufrisörer
Dag 2
Vi spanar efter Kinesiska muren från luften men ser den inte. Kl. 09.00 lokal tid landar vi i Peking. Vår kinesiska guide Tore möter oss med den vita Lotusflaggan. Vi får inte checka in på hotellet, Qianmen Hotel, ännu utan bussas direkt till Sommarpalatset, som var den kejserliga familjens sommarresidens. Vi promenerar genom den 728 meter långa korridoren där hovets damer en gång sökte svalka under de heta sommardagarna. I dag är dock temperaturen behaglig, ca 15 grader. I korridoren finns 14.000 olika målningar. Vid stranden ligger en marmorbåt. När den byggdes symboliserade båten regeringen och vattnet folket. En drakbåt tar oss till andra sidan sjön.

Färden går vidare till Himmelska fridens torg. Torget är 500m x 800m. När Mao höll tal här samlades 1 milj. människor. Idag är torget tomt. En kongress pågår i kongressbyggnaden så ingen får besöka torget. Många poliser och militärer ser till att ingen trotsar förbudet. Den Långa Fridens aveny som går intill torget är 5 mil lång.

Vi ser vitklädda frisörer på flera ställen i staden som klipper hår på folk. Tore berättar att det är pensionärer och arbetslösa som på så sätt tjänar lite extra.

Pekingstatistik: 14 miljoner invånare, 8 miljoner cyklar, 2 miljoner bilar, varav 750000 privata. Många taxibilar, kinatillverkade. Den vanligaste tar 3 passagerare och kostar, enligt Tore, 35000 yuan. Kanske finns det i Peking också 4 katter och två hundar? Enda husdjur man såg var kanariefåglar som man tog med ut i parkerna i sina burar. Man äter inte hund i Kina. Det gör man i Korea säger Tore också med eftertryck och lite förnärmad kanske.
Mycket luftföroreningar men även röd sand blåser in från den närbelägna öknen som gör att det ofta är disigt. Hörde en uppgift på 1 ton röd sand om året som faller ner i Peking som stoft.
Religionen är buddismen=göra gott = lång liv enligt guiden. Fast numera är det som hemma, få går i kyrka/templet längre.
tillbaka

nästa