Åter i Peking med besök på Himmelska Fridens Torg samt shopping på sidenmarknaden. På kvällen Pekinganka

plöjande bonde i sitt risfält   Dag 10
På morgonen några timmars bussresa genom det vackra landskapet tillbaka till Guilin. Då ser vi också denna bonde som plöjer sitt risfält. I Guilin tar vi flyget åter till Peking. På flygplatsen får vi uppleva lite av kinesisk byråkrati. Man klagar på några av våra kamraters biljetter, någon bokstav skiljer från namnet i passet. Efter mycket telefonerande och diskussioner får vi alla gå ombord. Tur att flyget var försenat.
himmelska fridens torg
shopping på sidenmarknaden
Dag 11. Åter i Peking
Nästa morgon kommer Wera, en av våra reskamrater som är sjuksköterska, och lägger om Åsas sår.

Denna sista dag får vi disponera helt på egen hand. Efter frukost tar vi taxi till Himmelska Fridens Torg. Stort och kalt. Det är faktiskt världens största torg med sina 40 ha. Lite kusligt att föreställa sig stridsvagnar och militär gå till attack mot de demonstrerande studenterna. Lunch på Mac Donalds. Många av reskamraterna hade också hittat dit.

Ny taxi till sidenmarknaden. Den borde egentligen heta "Pruta-mycket-gränden". Inte så mycket siden som plagiatkläder. Vi köper 3 jackor, Gor-Tex typ The North Face för 600 yuan och några Marlboro Classic skjortor. Två killar ville sälja Windows XP CD för 300 yuan men vi hade inga pengar kvar. Taxi tillbaka till hotellet för vila av Åsas knä som värker. Lasse besöker ett Internet café och mailar hem, (men inga mail kom tydligen fram). Vår egen hemsida på www.ekdahl.org gick inte att öppna. Fick veta, när vi kom hem, att kineserna fortfarande blockerar många Internet adresser. Bl.a. de som har ändelsen org. Censur??
sista kvällen med gängetpekingankapekingankapekinganka På kvällen Pekinganka på kanske bästa stället i stan? I alla fall sa Tore det. Han hade nu sina fina kostym, han annars brukar ha när han träffar tjejer.

Ankorna delas liksom höns in i lätta och tunga raser och efter värpförmåga. Pekingankan är världens vanligaste anka, den hör till de tunga raserna. Den är vit med orangefärgade ben och gul näbb. Pekingankan väger 3-5 kg. Ankorna måste vara från Pekingområdet och vara ca 60 dagar gamla, köttet är då mört och bra.

Ankan äts inrullad i tunt bröd tillsammans med strimlad purjo och wooksås. Kul procedur och smakar mycket gott. Till maten serveras öl och risbrännvin.

Hade köpt en ros till Tore och Wera som tack för deras hjälp som samariter när jag gjorde mig illa i mitt knä. Bengt och Jörgen höll också ett uppskattat tal till Tore på kinesiska översatt även till danska. Vi hade dessutom samlat lite pengar som överlämnades till denna vår mycket uppskattade guide. Säkert ett uppskattat tillskott till månadslönen från Lotus på ca 3000 yuan.

tillbaka

nästa