Hur får man bäst skärpa på sina digitala bilder?

Copyright Lars Ekdahl
© 2004-

Övriga Tips & Tricks digitala bilder

| Arbetsrymder - Kulörrymder | Begreppen dpi, lpi och ppi | Bilders storlek och upplösning | Bitdjup |review and utvärdering av ColorVision Spyder 2 PRO Studio | En teoretisk redogörelse om olika RGB arbetsrymder/färgrymder | Brusreducering på bästa och enklaste sätt | FocalBlade Reviewverktyg för skärpning av bilder |Filstorlek och upplösning | Utvärdering av BreezeBrowser | Förbättra bildkvalitén 1. |Förbättra bildkvalitén 2. | färgrymder |Autokorrigera färger på ett fotografi i Photoshop 7/ |Korrekturläsning på skärmen | Minnesstorlek på dina inskannade bilder |Ny PhotoShop CS6 färghanteringssystem | PhotoShop 7 färghanteringssystem || Photoshop CS färghanteringssystem | Photoshop 7 & CS och Färghantering vid utskrift | Photoshop CS 3 Färghantering |Photoshop CS4 färghantering | Ordlista |sepia toning av fotografi |Gör om ditt färgkort till ett svartvitt |Skanning och upplösning | Skärpa bilden via lagermask |Skärpa bilden via FocalBlade plug-in | Skärpningsverktyget PK Sharpener plug-in | Ta bort röda ögon| |kalibrera bidskärmen |Utvärdering av Lightroom 2 |Utvärdering av Lightroom 3 Ny|Utv√§rdering av Lightroom 5

FocalBlade är ett kraftfullt bildskärpningsverktyg för såväl nybörjaren som den mer avancerade användaren

I datorn kan man öka skärpan i en bild genom att titta på små delar av bilden, till exempel små rutor med 3x3 pixlar. Förenklat fungerar det så att programmet räknar ut hur mycket färgen på varje pixel i rutan avviker från medelvärdet. Sedan gör det alla pixlar som är ljusare än medelvärdet ännu ljusare, och alla mörka pixlar ännu mörkare. På så sätt förstärks skillnader i bilden, så att till exempel kanter upplevs skarpare. Samtidigt ökar tyvärr också mängden av brus. Det gäller alltså att hitta en avvägning mellan brus och skärpa vilket FocalBlade hjälper till med via sina olika inställningsmöjligheter. En sak att tänka på är att det är lite som med komprimering med JPG formatet, vissa bilder tål mycket en del nästan ingenting

Det händer då och då att ett verktyg dyker upp som helt omvärderar alla andra i sin kategori. FocalBlade är just ett sådant verktyg. Det är en plug-in-modul till Photoshop men fungerar också med ett dussin andra program som följer Adobes plug-in standard. Utan tvekan, just nu, det mest kraftfulla och variationsrika verktyget för att skärpa upp fotografiska bilder. Använder numera endast detta verktyg för att skärpa upp mina digitala fotografier.

Från novis till krävande användare
Att skärpa digitala bilder är nog en av de svåraste uppgifterna för nybörjare att riktigt bemästra i början. Många automatiska verktyg har lanserats de sista åren, och massor av "tutorials" har skrivits om detta ämne. Men överskärpta och underskärpta bilder är oftast de största svagheterna när man granskar folks bilder. Man kan uppnå bra skärpning genom att bara använda filtret "Oskarp Mask" i Photoshop, men inlärningstiden är lång och vägen svår. Speciellt om man har en bild som denna här nedanför med skarp förgrund och mjuk bakgrund. FocalBlade använder en skärpningsteknik som är mycket lika Oskarp Mask, som är mest lämpad för att skärpa upp fotografiska bilder. Verktyget Photoshop's Oskarp Mask (Unsharp Mask (USM)) lär tydligen använda sig av en ej så noggrann algoritm, för att kalkylera Gaussisk skärpa. Offrar då kvalitet mot snabbhet. FocalBlade däremot använder sig av en mer precis Gaussisk skärpningsfunktion, och är på grund av detta också långsammare. Ytterligare ett plus för FocalBlade är att man kan ändra radien för skärpning utan att detta för den skull påverkar skärpan.
(Anm. "Oskarp mask" lär ha funnits i över 60 år och kommer från den den gamla analoga metoden att få skarpare bilder vid reproduktion i trycksammanhang då man placerade en oskarp mask (film) på den oexponerade filmen varvid ljuset spreds på så sätt att det bildades svarta och vita konturer kring alla objekt med hög kontrast.)

Fig. 1.

FocalBlade
Vad som skiljer ut FocalBlade från alla tidigare skärpningsverktyg är dess flexibilitet. Det kan användas av nybörjare i "NoviceMode" eller av den mest erfarne digitala experten i "ExpertMode". Bli nu inte rädd. Det finns många fler nivåer för oss andra mellan dessa två värden. Det är faktiskt ingen överdrift att säga att detta är troligen det mest maximala skärpningsverktyget som hittills producerats. Om detta inte kan möta dina krav när det gäller skärpning av digitala fotografier kan troligen inget annat heller.

Men, som vi snabbt kommer att se när vi använt programmet en stund, så kommer vi genom att använda FocalBlade i sitt enklaste automatiska läge, att missa många av programmets styrkor. Därför kommer vi här att titta närmare på "Expert mode" här nedanför.

I läget "Expert Mode" finner vi den verkliga styrkan i FocalBlade. Bilden här nedan visar hur plug-in verktygets meny ser ut när vi i Photoshop utför kommandot --> Filter --> Photo Wis --> PhocalBlade 1.0. Det domineras av ett fönster som kan visa förhandsvisa bilden före och efter skärpningsinställningarna. Dessutom kan förhandsvisningsfönstret delas upp på flera olika sätt för att passa det sätt du föredrar att arbeta i.

Det är att föredra att arbeta i 100% förstoring, men du kan ställa in vilket värde du vill. Du kan vandra genom hela bilden genom att högerklicka med musen och dra i bilden.

FocalBlade är ett mycket resurskrävande program, speciellt om du arbetat med stora bilder kommer plug-in verktyget att använda all hastighet och ramminne du kan erbjuda.

I textrutan längst ned till höger får du en utförlig textinformation om den funktion som musen pekar på för ögonblicket. T.ex. du pekar på "Edges" och kan nu läsa vad denna inställning gör. Med hjälp av denna guide och den så gott som ögonblickliga återkopplingen via förhandsvisningsfönstret går det ovanligt fort att sätta sig in i programmets många inställningsmöjligheter

Fig. 2.

Till höger om förhandsgranskningsfönstret hittar du själva menyskärmen som du ser i en förstoring nedanför. Även om det finns valmöjligheter att använda olika automatiska inställningar fann även jag att efter ha arbetat med programmet en halvtimma samt med hjälp av den utmärkta HTML-manualen, att de manuella inställningarna är mer kraftfulla. Det finns ett stort antal olika inställningsmöjligheter men jag fokuserar på några få som är de mest betydelsefulla de flesta gånger jag använder skärpningsverktyget

Fig. 3.


I den andra menyraden ovanför ser du 3 flikar: Edges (Kanter), Surface (Ytor) and Fix (Fix Halos). De två första ger en antydning om programmets stora styrka. Kanter och ytor skärps separat. Detta är en stor fördel, speciellt på en bild som denna i exemplet ovanför. Muren i förgrunden har massor av detaljer och hustaken man ser genom hålen tecknas skarpt av solstrålarna. Mannen står visserligen i skuggan men är ändå detaljrik. Det är emellertid inte vare sig de avlägsna skogarna eller de mer närliggande vinodlingarna. Det är just denna typ av bild som vanligtvis är mycket svår att skärpa upp bra eftersom ett högt värde för skärpan på de närliggande detaljerna kommer att ge defekter i de mer mjuka ytorna

Arbetsflödet jag arbetar efter.
Att skärpa bilden är det sista man gör efter det att man justerat sin bild. Oftast gör jag det på ett separat lager. Jag gör en kopia på bakgrundslagret och döper det till " sharpening" och sedan tillämpar jag FocalBlade på detta och sparar den sedan som min referensfil. Visserligen får jag en dubbelt så stor bildfil med detta extra lager, men jag får då möjligheten att skärpa om bilden, om jag senare skulle vilja ha bilden för ett annat medie. T.ex. göra en utskrift på min bläckstråleskrivare Canon i865. Då behövs mer skärpa på bilden än om den bara skall visas på webben.

Anm.; Sedan jag gjorde ovanstående utvärdering har man hunnit lanserat version 1.02b. Skärpningen går nu mycket fortare, även om man råkar ha lite ramminne. Bättre skärpning: Mättnadsgraden och ljusheten påverkas nu mycket mindre under skärpningen än förut. Möjlighet till kantutjämning som reducerar brus och "artifacts" vilket kommer att tillåta starkare skärpning m.m. För övrigt se versionsändringarna här.
Glömde att nämna att en stor fördel med denna plugin är att man kan utföra skärpningen av bilden i 16-bitars läge.


Att skärpa en bild så att den känns skarp men inte skärpt, det är en konst. Skärper du för mycket ser din bild knastrig och orolig ut. Skärper du alldeles för mycket får du dessa fula vita linjer runt ett motiv som gör att det ser ut som om det vore en utklippt pappersdocka. Stefan Olsson instruerar hur du ställer in Photoshop innan du skärper bilden. Följer numera hans anvisning innan jag använder FocalBlade.


Här kan du köpa programmet direkt! Du hittar på denna länk mer information om insticksprogrammet där du även kan köpa FocalBlade (delivered by Download) Kostar $49.95 (plus VAT if applicable). Har själv köpt programmet och är mycket nöjd!


Anm.: Dagens (januari 2004) absolut två bästa och mest moderna skärpningsverktyg jag hittat är förutom FocalBlade även PK Sharpener. Bägge programmen har sina styrkor och svagheter. Använder själv faktiskt bägge programmen, lite beroende på bilden som skall skärpas. FocalBlade ger mig mest kontroll över vad jag gör och om jag lägger ner tillräckligt med tid ger detta totalt oftast också det bästa resultatet. PK Sharpener är enklast att använda mycket tack vare att det har bra förinställda parametrar för många olika alternativ. Dessutom får man skärpningseffekterna på individuella lager. Detta är mycket användbart när man skall skriva ut sin bild på olika enheter eller olika sorters papper. Man bara slår på det lämpliga lagret och skriver sedan ut bilden. Photokit har också en teknik, utvecklad av pixelguruna Bruce Fraser och Jeff Schewe, som innebär att mörka och ljusa kantskärpningarna är på olika lager och låter dig välja den ena eller den andra eller en blandning.

Uppdaterades den 16 juni år 2011. Nu finns denna utmärkta plugin i version 2. Kör den med win7 och Photoshop CS5. A 64bit version of FocalBlade is now available. It can be used with the 64bit version of Photoshop CS4/CS5.