Färger som inte kan ses eller reproduceras/Out of Gamut: Underskatta inte Photoshop's Auto Color
färgomfång     Sida 3 av 3     hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,
Metoden är inte helt automatiskt men den är SNABB och LÄTT
Detta är en av de tekniker som tar mycket längre att förklara än den tar att utföra. Även om min lite omständiga steg-för-steg-beskrivning kan fått dig att tycka annorlunda. Den snabba versionen börjar så här:
  • Öppna Levels/Nivåer
  • Tryck på Options/Alternativ.
  • Justera Shadow clippingKlippning av skuggor.
  • justera Highlight clipping/Klippning av högdager.
  • Tryck på Midtone swatch/Färgkartan för mellantoner.
  • Justera Midtone color/Justera mellantonerna.
Med mycket lite träning blir detta sätt att arbeta snart ett mycket snabbt och enkelt sätt att optimera det dynamiska området och samtidigt få ordning på färgbalansen i dina digitala bilder. För att visa dig hur flexibel denna metod är visar jag några bilder som behöver betydligt mindre drastiskt ingripande än den bild vi hittills arbetat med.

Figur 8: Denna bild har för mycket gult.
I denna bild, tagen en sen eftermiddag, av "San Francisco's Painted Ladies", är det guldgula ljuset lite för guldgult. Tre snabba ingrepp och resultatet av detta kan man se på figur 9.

Figur 9: Detta är mycket bättre.

En annan vy från San Francisko visar en mycket platt tagen bild (Figur 10) som behöver en såväl klippning av skuggvärdena som för högdagern för att återställa kontrast. Bilden behöver dessutom en liten justering av mellantonerna för att kunna ge ett resultat som kan betraktas i Figur 11 här nedanför.
vy från San Francisko
Figur 10: Denna bild har ingen kontrast
vy från San Francisko
Figur 11: Nu har bilden fått bättre kontrast
Det är bara en sak jag inte gillar när det gäller " Auto Color." Det här blir som ett antiklimax för alla oss som varit vana med att brottas med bilder för att få fason på dom "the hard way," och nu får 90% av jobbet utfört i tre snabba steg. Men jag börjar redan komma över det!

Översättarens anm: Kommer säkert att använda Auto Color , i mitt arbetsflöde, på många av mina bilder i fortsättningen. Har redan börjat


justeringslager     Sida 3 av 3     justeringslager  

Copyright Lars Ekdahl © 2004-