Vill du snabbt kunna korrigera bilder och samtidigt få ett bra resultat? Läs då denna utvärdering!

Copyright Lars Ekdahl
© 2004-

Övriga Tips&Tricks digitala bilder

|Arbetsrymder - Kulörrymder | Begreppen dpi, lpi och ppi | Bilders storlek och upplösning | Bitdjup |Brusreducering på bästa och enklaste sätt |Filstorlek och upplösning | Utvärdering av BreezeBrowser | Förbättra bildkvalitén 1. |Förbättra bildkvalitén 2. | färgrymder |Korrekturläsning på skärmen | Minnesstorlek på dina inskannade bilder | PhotoShop 7 färghanteringssystem || Photoshop CS färghanteringssystem | Photoshop 7 & CS och Färghantering vid utskrift | Ordlista |sepia toning av fotografi |Skanning och upplösning | Skärpa bilden via lagermask |Skärpa bilden via FocalBlade plug-in | Skärpningsverktyget PK Sharpener plug-in | Ta bort röda ögon| |kalibrera bidskärmen

 

Januari 2006 lancerades version 5.0 Lika version 4.5 fast nu med möjligheter att definiera de så kallade "Neutrala inställningarna" som kan ställas in mer personligt. Exempelvis varmare eller mer kyliga toner.I övrigt ganska lika version 4.5 förutom följande viktiga tillägg. Man har också lagt till funktioner för att skärpa upp bilderna samt möjlighet till brusreducering. Dessutom kan man nu automatisktgöra om färgkortet till svartvit och med en musklickning göra om färgbilden till sepiafärg. Återkommer om detta mer i detalj under februari.

 

Sättet att arbeta med färgkorrigering, som möjliggörs i iCorrect Editlab , är mest användbart om man arbetar med JPEG-bilder och inte med bilder i rå-format då konverterare för rå-format (raw-format) i de flesta fall redan inkluderar verktygen i iCorrect Editlab Pro

iCorrect EditLab Pro 4.5

Du har säkert hört uttrycket " Det där kan du fixa i Photoshop". Ja, man kan göra mycket i Photoshop men det betyder inte att det också är lätt eller ens intuitivt. Så det behövs säkert hjälpmedel som gör fotografers arbetsflöde lättare och mer intuitivt.

Pluggin-programmet iCorrect Editlab 4.5 Pro är just ett sådant hjälpmedel som korrigerar en bild med några enkla grepp. I sin senaste version, iCorrect EditLab Pro, har PictoColor  nu samlat de bästa egenskaperna från sina tidigare program iCorrect Professional och iCorrect Editlab 4.0 och också vidareutvecklat programmet för att ge nvändaren ett ännu mer intuitivt och enkelt sätt att justera och korrigera vitbalansen, kontraster och färger. Genom att helt enkelt klicka på en bestämd referens- eller vad som här benämns som "minnesfärg" i själva bilden, kommer iCorrectEditLab Pro att utföra en total färgkorrektion. Själv jobbar jag i en PC med Windows 2000 men iCorrectEditLab finns också för Mac 9.2, 10.X och Windowsversionerna XP, ME och Win98. Här kanske det är på sin plats att påpeka att iCorrect EditLab Plug-in fungerar med olika bildredigeringsprogram såsom Photoshop 6, 7, & CS, Photoshop Elements 2.0, Jasc Paint Shop Pro 7 &8, Microsoft Digital Image Pro 9, Ulead Photo Impact XL. Det fristående programmet, som jag kommer att utvärdera senare, kan naturligtvis användas helt separat.

 

editlab_4.5.

Steg 1 i iCorrect EditLabPro 4.5. Denna bild behöver verkligen färgkorrigeras

 

De som använt tidigare versioner av detta program känner sig säkert hemma direkt. Den stora förändringen i huvudmenyn är att i steg 3 tillkommit möjligheten att justera ljusheten för Skuggor/högdagrar. (Shadows/Highlight) En efterlängtad möjlighet. Sättet att redigera bilden är en blandning av automatiska och manuella korrigeringar. När SmartColor-läget är förkryssat analyseras bilden och de flesta inställningarna ställs in på ett intelligent sätt på värden som är optimerade av mjukvaran för den speciella bilden. Detta gör att man endast själv behöver göra ett mindre manuellt arbete för att finjustera det hela. Spar ofantligt mycket tid. Om man inte skulle föredra automatiskt läge kan (SmartColor läget ) avmarkeras och endast manuell korrigering kommer då att tillämpas. Det finns fyra enkla steg att redigera en bild och varje steg beskrivs här nedanför:

 

vithet histogram toner mättnad

Steg 1

Steg 2

Steg 3 (förbättrad)

Steg 4

 

Steg 1

Färgbalans

När man först startar iCorrect EditLab kommer programmet att använda SmartColor för att automatiskt analysera och justera bildens kulörer/färger och mättnad. Användaren kan också ställa in iCorrect EditLab så att SmartColor korrigeringarna avmarkeras, även om detta i viss mån omintetgör syftet. I vilket fall som helst, möjligheten att kunna avmarkera den automatiska korrigeringen är ändå välkommet.

I denna första dialogruta, hittar man också det verktyget för att ta bort färgstick (den neutrala pipetten). Välj helt enkelt "Neutrals" från rullgardinsmenyn och klicka sedan (med pipettverktyget) på en yta på bilden som du vet skall vara neutral och alla motsvarande färgpixlar kommer att neutraliseras. Testa gärna medflera punkter på bilden som du vet är neutrala. Oftast försvinner färgsticken redan här. Man kan också, om man skulle önska så, använda ett enkelt skjutreglage för att balansera de Röda, Gröna och Blåa kanalerna. Typiska neutrala färger är exempelvis: snö, papper, moln, tänder, bildäck, asfalt, cement, bark på träd samt is.

Jag väljer i min bild himmel samt det grå taket på huset längst fram vid bron. Många gånger löser detta steg, att få ordning på sina neutrala färger, mycket av problemen redan här.

 

glidkontakter

Övergripande Färgbalansjustering
Tar bort färgstick och rättar till vitbalansen

 

Genom att göra några få musklick på olika neutrala ytor på bilden, som på himlen i min exempelbild, tar verktyget Colour Balancei iCorrect EditLab bort eventuella återstående färgstick.

Noggrannheten på denna justering beror mycket på storleken på provtagningsytan. Ibland önskar vi en liten storlek på ytan, ibland en större. Genom att klicka på pipettverktyget kan det ställas in på 1 pixel, medelvärdet av 3 pixlar eller medelvärdet av 5 pixlars upplösning.

Javisst kan du göra detta också direkt i Photoshop men i inte så lätt och bra som i iCorrect Editlab Pro

Image

Pipettverktyget

 

Användaren har dessutom möjligheten att avläsa färgvärdena i antingen RGB, HSB (Hue (Nyans), Saturation (Mättnad) och Brightness (Ljusstyrka (Intensitet eller Klarhet) eller CMYK. Man helt enkelt klickar på bokstäverna vid sidan om pipett -verktyget så ändras värdena fram och tillbaka och man avläser värdet före som efter justeringen. Undo knappen gör sista redigeringen ogjord. Om du inte skulle vara nöjd med den totala justeringen klickar du bara på Reset-knappen och börjar om från början.

Det finns ett enkelt sätt att se hur bilden såg ut före respektive ser ut efter redigeringen. Du bara avmarkerar Preview rutan samt markerar den igen. Då möjligheten med Preview finns i alla fyra flikarna ger detta en snabb möjlighet att kontrollera effekterna av de olika redigeringarna.

Fortsätter på sidan 2


Previuos page     Page 1 of 2     Next Page

Uppdaterades 24 januari år 2005