EPSON STYLUS FOTO 

1290/80 Skrivare

 Epson

A Review!

By

Ian Lyons

 

 

Computer Darkroom Logo

En Recension från Computer Darkroom
Översatt till svenska av Lars Ekdahl.
Med tillstånd från ILyons © november 2001

 

Bläckstråleskrivaren Epson Stylus Photo 1290 eller som den kallas i USA Photo 1280 är en serie av 3 nya fotoklass bläckstråleskrivare från Epson som lanserades i början av år 2001. i

Följande recension är baserad på min egen erfarenhet av den nya Epson Stylus 1290 bläckstråleskrivare i kombination med drivrutin för Windows 9xe (Version 6), fastän jag har också provat den nya skrivaren med Mac OS9. Eftersom jag bara fått låna skrivaren har jag bara en begränsad erfarenhet men det ger mig ändå en tillräckligt uppfattning om vad som är bra och mindre bra.

 

Bra och Dåliga Nyheter!

De dåliga nyheterna först. Epson har behållt teknologien från InteliEdge (the chip from hell). Dom använder också samma bläckpatronen som tidigare använts i modell Foto 1270. Detta betyder förstås att problemet vi tidigare upplevde med att bilderna efter ett tag blev orangefärgade kvarstår (Om vi inte byter bläck förstås och håller käft). It also means that the workarounds users found for alternative inks must be repeated with the new models.

16 April år 2001

Gömt långt ner på webbsidan, hos Epson England, hittar man informationen att de olika bläcken som används till Epson Stylus Photo 870/875/780/890 and 1270/80/90 bläckstråleskrivare har omformulerats. Uppenbarligen är den mest uppenbara bieffekten med detta nya bläck, att det ger en mer mättad blå färgton och en kyligare ton mot svart och vit utskrift. Huruvida omformuleringen också kommer att minska omfattningen av att bilden efter en tid tonar över i orange kan man bara gissa tills vidare. Vi hoppas dock på det bättre.

 

Specifikationer och karakteristika:

 

  • Borderless prints on 100mm, A4, A3 & A3+ media without the need for over sizing or the use of a guillotine
  • 2880 x 720 dpi Perfect Picture Printing
  • Advanced 6 colour printing for true photo reproduction
  • Print speeds of up to 9.4ppm black text and 9.0ppm colour
  •  EPSON Ultra Micro DotTM 4pl with Variable Sized Droplet Technology
  •  USB and Parallel connectivity for Windows® and Macintosh®
  • Feature-rich EPSON PhotoQuicker 2 software included

 

Priser för den nya skrivaren är ungefär som för Epson 1270, liksom kostnader för förbrukningsmaterial .Som jag antydde här ovan är det samma tillbehör som för tidigare modeller, även om Epson har bytt den geografiska platsen för serienumret på bläckpatronerna.

De nya skrivarna är uppbyggda kring Epson 1270 och egentligen finns det inga större ändringar om ens någon! Själva höljets utformning visar några få hårfina förändringar. Den mest uppenbara är mörkare avslutande silverfärgen på underdelen. Varken någon mindre "droppstorleken för bläcket" eller ökning av hastigheten har skett. Skrivaren jag fått låna var en aning bullrigare än min egen 1270 och det hördes ett vinande ljud istället för det surrande ljudet på min 1270 när skrivarhuvudet gick fram och tillbaka. Specifikationen här i Storbritanien anger att modell 1290 har indentisk ljud karakteristk som för 1270 vid 38dBA, medan den i USA klassifieras vid 42dBA.

Följande diagram visar att Epson har bibehållit tekniken med varierbar droppstorlek där minsta droppstorleken fortfarande är 4 picolitres.

 

Image

Färgåtergivning

När Epson först aviserade dessa skrivare gjorde man , ett litetmen ändå ett huvudnummer av den förbättrade färgåtergivningen. Man angav skälet till förbättringar inom färgmotorn. Exempelvis har man lyckats att förbättra färgrymden utöver den från tidigare modeller (sRGB), då speciellt inom blått och grönt. Epson själva kallar denna nya teknik - Naturlig Bildfärg. Den förlänger det synliga färgområdet som inte helt och hållet kan återges av bildskärmar eller digitala kameror. Följande diagram fråb Epsons webbsajt i Japan och Hong Kong åskådliggör detta på ett bättre sätt än jag kan kan med mina ord .

 

Image

Epson Natural Colour

 

Enligt Epson möjliggör denna nya färgteknik att man kan särskilja de olika nyanserna av grönt och blått speciellt påtagligt i bilder tagna av havet, himmel, vatten, skogar och allmänt av grönska.

 

Image

Epson Jämförelse Bild

 

Så frågan gäller om: - stämmer verkligheten med Epson's påstående? Enligt min uppfattning, så gör den det!. Skillnaderna är inte som natt och dag, men dom är klart synbara, speciellt i blå himmel. Bilder från modellen 1270 visade svaga rödstick jämfört med 1290-modellen, åtminstone vid övergångar från blå himmel till vita moln. Genom att använda en egentillverkad skrivarprofil från min 1270 kan jag enkelt övertrumfa färgrymden (colour gamut) som uppnås med standardprofilen som 1290 modellen har i sin standardinställning (default profile). Detta uppnås eftersom alla interna färgbehandlingar som drivrutinen gör kopplas bort. Alla de bilder som jag printade ut var tagna med en Canon D30 Digitalkamera, skalenligt uppförstorade till 11 by 8 inches och utprintade på Epson Premium Glossy Papper vid 240 dpi.

 

Svart Vita Utskrifter

Sedan slutet av år 2000 har jag printat ut alla mina Svart-Vita arbeten på en Epson 1200 samt med hjälp av Jon Cones PiezographyTMBW system. Jag har också skrivit en utvärdering där jag uttryckligen beskrev min uppskattning av kvaliten med detta system. Så Jon behöver inte vara ängslig att behöva tappa alltför många kunder till PiezographyTMBW. 1290 är emellertid lika dålig att återge neutrala svartvita utskrifter som 1270. Bästa mediet för utskrift som jag hittat är Epson Matt Heavy Weight. Premium Glossy ger ett djupt rött färgstick i skuggor, det ser förskräckligt ut. Man blir verkligen besviken då övriga delar av utskriften, förutom då skuggpartierna, är riktigt bra. Utskriften på Matt Heavy Weight är en aning cyan/grön, men jag tror ändå att alla som bara då och då har behov av att skriva ut i svartvitt kan leva med detta. Åtminstone finns inga rödstick. 

Efter en del experimenterande fann jag att genom att ställa in för (se nästa sida) PhotoEnhance4 gav det bästa resultatet vid utskrift av svartvita bilder. Bästa resultat från Photoshop blir det också om bilden är en RGB-bild med alla kanaler identiska. Detta uppnås lätt genom att välja Bild>Läge och konvertera från Gråskala till RGB.

 

 

Home     Page 1 of 2      Next Page

All Rights Reserved ILyons © 2001-2005