>
Out of Gamut: Färgkorrigering av Fotografier i Photoshop
hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,     Sida 3 av 5     hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,
Det absolut bästa sättet att lära sig hur den grå pipetten fungerar är att experimentera med den. Figur 3 visar vad som händer när vi klickar med pipetten (inställd på sitt förinställda värde RGB=126=) på olika pixlar på bilden. Den första bilden (längst till vänster) har blivit för gul (för mycket blått har tagits bort) medan mittenbilden har för mycket magenta (för mycket grönt och även för mycket blått har tagits bort i denna bild). Den tredje bilden ger ett ganska hyggligt resultat så vi utgår från detta när vi jobbar vidare.
hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,
Figur 3: Experimentera gärna med den grå pipetten , som justerar de neutrala värdena.
Jag har som en tumregel, att om jag inte fått ett acceptabelt resultat när jag pipett-klickat på bilden den 5:e eller 6:e gången, ger jag upp och ger mig på att jobba direkt i Kurvor. Men i ca, 80% av fallen ger den grå pipetten ett resultat åtminstone i närheten av vad jag hoppas uppnå. När vi närmare undersöker kurvorna som visas i Figur 4, ser vi vad pipetten verkligen har presterat. Den har justerat mellantonerna för att ta bort ganska mycket blått, lagt till lite grönt. Lagt till ännu mindre grönt samt lite mer av rött än grönt.

hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,
Figur 4: Den röda, gröna och blåa kanalen för den första bilden här ovanför.

Gör det igen
En stor fördel med den gråa pipetten, förutom att den jobbar snabbt, är att den färgjusterar utan att påverka nyanserna. Det är därför den lägger till lite grönt, som inte är någon alldeles uppenbar och intuitiv åtgärd om man skulle justera kurvorna manuellt.

Bilden blev avsevärt bättre efter att vi jobbat med den gråa pipetten med helt nöjd är jag inte ännu. Läser vi av pixelvärden för snön ser vi att de innehåller en hel del mindre av rött än av blått och grönt: Vi har ett litet färgstick med cyan. Du kanske frestas att justera detta i kurvan som pipetten producerat? Mitt absoluta råd är att använda ett andra justeringslager för kurvor: När du använder ett justeringslager på en 8-bitar-per-kanal fil behöver du inte oroa dig att flera återkommande justeringar med kurvor skulle försämra bilden. Skulle du dessutom jobba med 16- eller 24-bitars fil istället, har du tillräckligt med data för att spjärna emot några ronder med Kurvor


hur     Sida 3 av 5     hur färgkorrigerar man ett fotografi  med hjälp av Photoshop 6,  

Tillbaka