gamma justering på din bildskärm     Sida 2 av 10     gamma justering på din bildskärm
Fortsättning från sida 1.
 

Steg 3

Från och med nu var noga med att följa instruktionerna noggrant.

Ställ in bildskärmens kontrast till maximum och justera sedan ljusstyrkan (brightness) tills den inre grå fyrkanten precis blir synlig mot den svarta bakgrunden. Kisa med ögonen kan hjälpa liksom att ha rumsbelysningen på en låg nivå eller helt avstängd.(Du kommer väl ihåg vad jag sa inledningsvis? Utför kalibreringen i bra dagsljus!)

 

gammainställning

 

Step 4 

Om du använder tillverkarens medlevererade profil för ditt specifika fabrikat och modell, är sannolikheten hög att Fosforfärger blir angett som "Custom". Om så är fallet lämna det som sådant.Om du inte får upp en bildskärms specifik profil, för just din monitor, välj då antingen Trinitron eller P22-EBU. Man frågar mig ofta -"hur kan jag bestämma vad som är bäst för min bildskärm?" Sanningen att säga, det betyder inte så mycket, men för alla som är bestämt er för att göra det perfekta valet; du ser om du har en Trinitron bildskärm bara genom att titta på bildskärmsytan. En Bildskärm av typ Trinitron har två svaga linjer "running across the display area approximately 1/4 from the top and 1/4 from the bottom." Om din bildskärm har dessa linjer välj Trinitron, i annat fall välj P22-EBU.

 

justering av gamma

 

Step 5

Börja med att behålla "Visa endast enkelt gammavärde " ikryssat tills vidare. Var dock medveten om att detta val"ENDAST" tillåter dig att justera relativa ljusheten på bildskärmen, ingen neutralisering av eventuell färgobalans

Lite beroende på din dator välj antingen "Windows Standard" eller "Mac Standard" gammavärde. I själva verket är detta val heller inte så viktigt och du kan välja vilket av dom i vetskapen att Photoshop kommer att göra lämplig korrektion när det behövs.

Justera det skjutbar reglaget tills den grå inre fyrkanten förenar sig bäst med den yttre ramen , kisa lite kan hjälpa. Slutligen, avmarkera nu "Visa endast enkelt gammavärde" kryssruta.

 

justering av gamma

 

Step 6

Det är i detta steg vi neutraliserar eventuell obalans som kan vara "medfött" i din bildskärm. Justera var och en av skjureglagen i tur och ordning på samma sätt som tidigare. (tills den färgade inre fyrkanten förenar sig bäst med den yttre ramen. Även här kan kisa hjälpa lite att hitta rätt.

Den gröna färgen är oftast den svåraste att få rätt, men hålla ut. Ju närmare en perfekt överenstämmande du lyckas här ju mer noggrant kommer din slutliga profil att bli.

 

justering av gamma

 

 

gammainställning     Sidan 2 av 10     gammainställning

 

All Rights Reserved ILyons © 2000-2005; Translated into the Swedish language 2001 by Lars Ekdahl, with permission by ILyons