bygga egen hemsida
This page in English, please.
 

Bildstorlek och upplösning

 

 

Vi fortsätter nu med sista sidan, på denna presentation, som skall försöka åskådliggöra sambanden mellan utskriftsformat filstorlek och upplösning.

 

Bildstorleken (Dokumentstorleken) anger bildens fysiska dimensioner

Alla dessa tre bilder har samma utskrifts storlek.(Med bildstorlek avses här bildens utskrivna (fysiska) dimensioner) Dock har varje bild olika upplösning vilket ger olika filstorlek respektive utskrifts kvalitet.
( Anm. För att detta dokument inte skall bli för tungt har jag här reducerat respektive bild med 50%. En mer utskriftsvänlig kopia på denna presentation kan du ladda ner som ett "zippat" pdf-dokument här.(355KB))

 

utskriftsformat

 

utskriftsformat

Bilddata kanske talar åter för sig själv?

 

 

Upplösningen har halverats medan utskriftsstorleken på bilden fortfarande är 2.5x2 tum

 

utskrifts kvalitet

 

filstorlek

Återigen har bildstorleken (pixelstorleken och upplösningen halverats medan utskriftsformatet är detsamma.( Tänk på att bredd och höjd på en bild, som du ser på bildskärmen, inte nödvändigtvis behöver vara bildens verkliga bredd och höjd - storleken som kommer att skrivas ut (Dokumentstorleken). De flesta bildskärmar har en upplösning på 72 dpi. Om du betraktar denna bild i Photoshop vid 100% är chanserna stora att bilden syns på bildskärmen med sin aktuella utskriftsformat. Detta är däremot inte fallet när du tittar på en bild med en upplösning på 300 ppi. En sådan bild betraktad vid 100% på bildskärmen blir enorm. Så bli inte lurad att tro att vad du ser på din monitor är vad du kommer att skriva ut eller när den placeras i en annan tillämpning. Enda sättet att fastställa hur stor bilden blir när man skriver ut den är se efter i dialogrutan "Storlek på bild" ovan i Photoshop (eller något annat bildprogram) eller att räkna ut det manuellt. Formeln för detta är dokumentstorlek x upplösning (i exemplet ovan i pixlar per tum) = bildstorlek (i exemplet ovan i pixlar). Således i exemplet ovan blir utskriftsstorleken på bilden 180/72 x 144/72 = 2,5 x 2 tum)
Anm1: Kvalitén på utskriften är nu dålig. 72 dpi är OK för webben men för lågt för utskrift.

Anm2: Vilken interpolationsmetod skall jag välja från rullgardinsmenyn vid Ändra upplösning?
Bi-kubiskt är den förvalda metoden och också den mest exakta. Resultatet blir en mjuk gradvis toning genom att kantutjämna pixelkanterna men bibehåller ändå kontrasten genom att göra mörka pixlar mörkare och ljusa pixelkanter ljusare. Ungefär som ett skärpningsfilter. Oftast den bästa metoden men om man skall skärpa upp bilden eller förbättra kontrasten efteråt avsevärt kan kantkontrasten bli för uttalad. Då är det kanske bättre att använda Bi-linjär interpolation som visserligen också kantutjämnar men skapar mindre kontrast. Närmaste granne kantutjämnar överhuvudtaget inte och är därför den snabbaste. Lämpar sig bäst för bilder med i huvudsak horisontella och vertikala linjer såsom skärmdumpar. Under Inställningar och Allmänna bestämmer du vilken metod som blir förvald och som användes när du ändrar pixeldimensioner, roterar eller vänder eller på annat sätt omformar en bild.

Anm. 3. På scantips.com hittar du ett trevligt verktyg du kan använda för att beräkna såväl upplösningen vid utskrift, som vilken upplösning man behöver vid inskanning. "Printing Resolution Calculator - Scanning Calculator"

 

filstorlekar

 

All Rights Reserved Lars Ekdahl© 2002;