Med vilken upplösning skall jag skanna in mitt fotografi?

Copyright Lars Ekdahl
© 2004-

Övriga Tips & Tricks digitala bilder

| Arbetsrymder - Kulörrymder | Begreppen dpi, lpi och ppi | Bilders storlek och upplösning | Bitdjup |review and utvärdering av ColorVision Spyder 2 PRO Studio | En teoretisk redogörelse om olika RGB arbetsrymder/färgrymder | Brusreducering på bästa och enklaste sätt | FocalBlade Reviewverktyg för skärpning av bilder |Filstorlek och upplösning | Utvärdering av BreezeBrowser | Förbättra bildkvalitén 1. |Förbättra bildkvalitén 2. | färgrymder |Autokorrigera färger på ett fotografi i Photoshop 7/ |Korrekturläsning på skärmen | Minnesstorlek på dina inskannade bilder |Ny PhotoShop CS6 färghanteringssystem | PhotoShop 7 färghanteringssystem || Photoshop CS färghanteringssystem | Photoshop 7 & CS och Färghantering vid utskrift | Photoshop CS 3 Färghantering |Photoshop CS4 färghantering | Ordlista |sepia toning av fotografi |Gör om ditt färgkort till ett svartvitt |Skanning och upplösning | Skärpa bilden via lagermask |Skärpa bilden via FocalBlade plug-in | Skärpningsverktyget PK Sharpener plug-in | Ta bort röda ögon| |kalibrera bidskärmen |Utvärdering av Lightroom 2 |Utvärdering av Lightroom 3 Ny|Utvärdering av Lightroom 5

Vilken upplösning skall jag skanna in ett foto för för att få bästa utskriftskvaliten?
Det absolut första du skall göra är att göra upp ett mål. Vad skall du ha bilden till? Skall den enbart kunna visas på skärmen eller skall den också kunna skrivas ut? Är bildstorleken på originalet tillräckligt eller måste bilden förstoras? Allt detta måste du ha klart för dig innan du börjar. Annars är det lätt att du antingen blir besviken på resultatet eller att du lägger ner onödigt mycket arbete.

Det kommer också att spara dig en hel del förvirring genom att redan nu förstå att en inskannad bild/dokument egentligen inte har någon mer sort än pixlar. Därför har en bild, inskannad från ett småbildsnegativ med storleken 36x24 mm (1,4 tum x 0,9 tum) med 2400dpi, exakt samma storlek som en 12,4 x 8 tums:s bild inskannad med en upplösning av 270 ppi. Båda är 3360 x 2160 pixlar stora. Just därför behöver en filmskanner en större upplösning än en flatbäddskanner. Vi behöver oftast en avsevärd förstoring från småbildsnegativet. Anm: utdata vid 10 x storleken reducerar således pixlar/tum upplösningen med 1/10.

För att veta hur hög upplösning en bild skall ha använder man tumregeln att bilden måste ha en upplösning per tum som är dubblett så stor som den rastertäthet som bilden skall tryckas med (samplingsfaktor). Fastän skrivare, typ bläckstråle, inte skriver ut med ett traditionellt rastermönster, kan en ungefär " motsvarande " beräknas för att fastställa en passande upplösning. Själv brukar jag scanna in med en upplösning av 250-300 ppi. Om nu inte bilden behöver förstoras och jag skannat från ett färgnegativ. Då gör jag det med högsta upplösningen i min Epson Perfection 1640 Photo scanner. Huvudregeln är annars att man inte förstorar med mer än 130% om det är en färgbild och 115% om det är en gråskalebild.

Anm:Ett 35 mm:s färgnegativ (1,378 x 0,9449 tum) som scannats in med 2400 dpi blir 3307x2268 pixlar stor med en filstorlek på ungefär 22MB((3307x2268)x3/1,048576). Om man scannar med 2400 dpi och skriver ut med 300 dpi ger detta en förstoring på 8 gånger (2400/300 = 8). En förstoringsfaktor med 8 ger såleds en utskrift från ett 1,378 x 0,9449 tums negativ (36x24mm) som blir 8 gånger större. dvs undegär 11x8 tum. Bilden kommer att se bra ut, även när det gäller detaljer om den skrivs ut vid 200-300 dpi. Filmorginal klarar denna förstoringgrad. Däremot inte ett pappersfotografi.
Således kvoten skanningsupplösningen/utskriftsupplösningen ger oss förstoringsfaktorn.Samma sak sagt på ett annat sätt: Om vi scannar de 1,4 tum från en 35 mm film vid 2700 dpi så erhåller vi (1,4 x 2700 )3780 pixlar. Om vi printar ut 3780 pixlar vid 240 dpi på ett papper får vi en bildstorlek på pappret av (3780/240) 15,7 tum, vilket är 11,2 gånger större än 1,4 tum. Således man behöver en stor pixelbild för att skriva ut en stor bild i tum (eller mm).Vid en så stor förstoring behöver man oftas en filmscanner för att bebehålla en god bildkvalitet.

När kvaliten inte längre räcker till måste du antingen skanna om bilden med högre upplösning eller om det redan är en digital bild inse att bilden har dessa begränsningar. En digibild tagen med 3,3 megapixlar har en pixelstorlek på 1680x2240 pixlar vilket ger en storlek på cirka 140x186 mm om den trycks med 150 linjers raster och en upplösning på 300dpi.


Katrin Eisman som skrivit den utmärkta boken: Photoshop Restoration& Retouching ger följande rekommendation
  1. Att skanna in bilden med lite högre upplösning är alltid bättre än att skanna in för lite information. En fil med större upplösning ger dig mer information att arbeta med och gör redigeringsarbetet enklare. När du sedan är klar kan du gå ner i upplösningen igen, göra filen mindre, vilket kommer att utjämna eventuella defekter (" artifacts") som uppstått under retucheringsarbetet.
  2. Bläckstråleskrivare: Scanna in med 1/5 till 1/3 upplösning in för varje "dot" (bläckpunkt) ut. Min Canon S600 skriver ut med en äkta upplösning på 2400 x 1200 dpi. Alltså skannar jag in med en upplösning av 240-400 ppi. (Anm: de nya bläckstråleskrivarna som nästan skriver ut med fotokvalitet använder flera punkter från skrivarhuvudet för att representera en pixelbildspunkt)
  3. Offsettryck: 1,5 - 2 pixels in för varje rasterpunkt ut.
  4. Webbilder: Skanna in till dubbla storleken du behöver, för ditt retucheringsarbete och ändra bildens pixeldimensioner sedan till den storlek du tänkt visa bilden på bildskärmen med.

Scanna olika typer av bilder
Första steget i scanning är se till att få ett bra orginal att utgå från. Transparanta filmer är bäst då dessa är första generationens bilder. En bra film kan innehålla 2000dpi medan färgtryck på fotopapper inte kommer i närheten av detta. Oftast i storleksordningen 200-250 dpi och har därför också vanligtvis lägre färgmättnad, kontrast samt skärpa än film. Har du en flatbäddsskanner är du vanligtvis hänvisad till denna typ av orginal. Försök därför hitta ett stort, bra framkallat kort på bra fotografiskt papper taget av en professionell fotograf. Om möjligt.

1. Försäkra dig alltid att glaset du lägger fotot på är rent!

Använd inte vanliga papperservetter och fönsterputs då pappersservetten faktiskt kan repa glaset som då blir förstört. Använd hellre engångs torkare avsedda för elektronisk utrustning (släpper inget damm) som du köper i en proffesionell fotoaffär. Dom har också rengöringsvätska till glaset

2.Scanna streckteckningar eller 1-bits punktuppbyggda bilder
Streckteckningar (oftast också kallade svartvita, bitmapps eller 1-bits) skiljer sig från andra typer av bilder då punkter i bilden direkt motsvarar punkter på skrivaren. Denna typ av bilder bör reproduceras med en minsta uppösning av 800 ppi för att minimera trappstegseffekten på en vinklad eller kurvig linje.(Grundregeln är för streckbilder är att ha så hög upplösning som möjligt utan att filen blir ohanterligt stor)
streckteckning
Jämförelse av trappstegseffekten för en bitmapps respektive en gråskalebild

För att få bästa resultat vid skanning av streckteckningar skall du scanna bilden i gråskala, sedan sätta det svartvita tröskelvärdet manuellt. (Justeras i PhotoShop under Bild >Ställ in >Tröskelvärde) Annars kan tunna linjer hoppa ur och bli tjocka.


Upplösning
Det är viktigt att scanna in bilden med en lämlig upplösning (ppi= pixles per inch) beroende på bildtyp, om den skall skrivas ut, publiceras på webben eller om du kanske också behöver förstora bilden. Det är dock vanligare att man skannar in i högre upplösning än man i verkligheten behöver, vilket oftast ger en onödigt stor filstorlek. (Långsam nerladdning på webben eller långsam utprintning)

Upplösningen måste också anpassas till storleken på det orginal man utgår ifrån. I de flesta fall kommer orginalet att behövas förstoras. Du kan lätt beräkna lämplig upplösninga att skanna in med genom att tillämpa följande formler

  • Bilden efter scanning/ orginalbilden = förstoringsfaktorn
  • Förstoringsfaktorn x bildens upplösning = upplösningen man scannar in med
Notera även att själva bildens upplösning inte är samma som printerns upplösning. Skrivaren behöver flera färgpunkter av olika storlekar till varje pixel När det gäller Epson 1280 så ger sex punkter med färg en fotopunkt på papperet. Så skrivarens upplösning på 1440 dividerat med sex färgpunkter ger en 240 fotoupplösnings utskrift. En kanske lite väl förenklad förklaring men åskådliggör principen. Av detta skäl är upplösningen du behöver för dina filer mycket lägre än den upplösning din skrivare behöver för högsta prestanda Följande tabell ger en översikt av vanliga utskriftstalternativ tillsammans med lämplig rastertäthet och upplösning
Utskrift/Tryckning
Typisk printer upplösning
dots per inch (dpi)
Typisk rastertäthet
linjer per inch (lpi)
Max. nödvändig
bildupplösning
Bordsprinter typ thermal wax 300 53, 60* 120
Laserprinter 600 71,85 170
Bläckstråleskrivare 600, 1440, 2880, 85-120* 170-240
Dagstidning (framställning av tryckplåt från film) 1279, 2540 85, 100 170, 200
Illustrerad Tidskrift i fyrfärg 1270, 2540 133, 150 266, 360
 
Skanna en rastrerad bild
Hur ska man göra för att undvika moare när man skannar en rasterad bild? En bild ur en trycksak eller en tidning?

Det bästa är om det finns en funktion för detta i skannermjukvaran. I Vuescan, som jag använder, kan man ställa in vilken typ av bild man skall skanna, färgfoto, streckteckning, tidning, tidskrift. Sedan görs de justeringar som behövs automatiskt redan här.

Annars kan man göra det i efterhand i Photoshop med filtret "Despeckle" (Filter > Noise > Despeckle.

Man kan också göra detta helt manuellt genom att exprimentera med filtret Gausian Blur och därefter skärpa upp bilden igen.

Det finns en mer utförlig genomgång av detta på scantips.com
För bästa kvalitet, om du själv skannar in bilden, gör några justeringar om möjligt i skannerns mjukvara efter när du förinläst (preview) bilden. Din Twain drivrutin, som kan ha upp till 36 bitars pixeldjup,justerar sedan tonomfånget att omfatta hela skalan från 0 till 255 vid inscanningen av bilden. Jag tänker då på vit- och svartpunkterna inklusive färgkorrektion om så behövs samt kanske också gammavärdet om denna justering finns tillgänglig. Sedan gör jag finliret i Photoshop alternativt numera i Lightroom 2
Anm: Numera skannar jag med Vuescan som gör det hela enklare och med ett bättre resultat. Kan verkligen rekommenderas.

För inskanning av 35 mm färgnegativ finns denna utmärkta artikel att läsa.

Ian Lyon har skrivit en riktig bra redogörelse om vad man skall tänka på när man skannar in sina fotografier. A practical workflow guide Do it once, do it right

Utskrift på en bläckstråleskrivare.
Hur många bildpixlar per tum (ppi) behöver man skicka iväg till sin skrivare?
Skall jag skriva ut en färgbild på min bläckstråleskrivare Canon 600, och vill vara säker på att få en bra utskrift, ser jag först till att ha scannat in mina bilder med åtminstone 240-360 ppi (pixels per inch.) 300 dpi är oftast mer än tillräckligt för att få skarpa bilder för alla förstoringar. Man får ytterst liten förbättring över 300 dpi och oftast räcker det med 250 dpi

En 1440 dpi bläckstråleskrivare ( typ Epson 1270 / 1280 / 2000P Photoskrivare) som skriver ut med 6 färger, behöver ha en bildfil på 240-360 dpi till sin printerdriver, för att resultatet skall bli tillfredställande. Upplösning man får på sin utskrift motsvarar ungefär 16 punkter per millimeter som kan översättas till 8 lp/mm - på ett ungefär vad gränsen går för att mänskligt öga skall kunna urskilja dessa linjer utan att dom flyter ihop. (En bildfil på 360 dpi kan max separera 360/2=180 lp/inch som är lika med 180/25.4= 7 lp/mm ) Dvs man har en skarp bild. Detta är förklaringen varför den senaste generationes bläckstråleskrivare (typ Epson 1280/1290) inte ger skarpare bilder för ett naket öga. Under en lupp kanske men inte utan förstoringshjälp. Så att mata printerna med större bildfiler ger alltså inte i någon större grad en bättre bild. Snarare långsammare utskrifter och större bläckkonsumtion.

Photografen Michael Reichmann som driver sajten luminous-landscape.com skrev i ett svar i sitt forum 1/3 år 2002: Gör en utskrift med olika bildfiler på 240 dpi, 280 dpi, 300 dpi, 320 dpi etc, etc. Sitt sedan ner och betrakta var och en. Först bara med ögat och sedan med lupp. Jag är övertygad om att vad du under 240 dpi kommer att se, är en märkbar försämring, och över 360 dpi ingen synlig skillnad. Det bästa är således att testa själv och lita på dina ögon och inga glädjespecifikationer från skivartillverkare.

Därför gissar jag att upplösning inte längre kommer att vara lika betydelsefull, för att få fotoutskrifter av hög kvalitet, som antalet färger som användes eller den mindre droppstorleken på den nya generationen av bläckstråleskrivare TM.

HP Photoret är HPs teknik idag, för att utöka. Dessa små droppar gör att skrivare kan lägga 29 droppar bläck per punkt i stället för två. Det går inte att placera 29 droppar i en bildpunkt (pixel) på 2400 dpi (det ger 69 600 droppar per tum), trots den lilla storleken. Detta betyder att du måste välja mellan två olika metoder för få utskrifter av fotokvalitet. Det faktiska upplösningen med PhotoREt III-skrivarhuvuden är 600dpi. Därmed går det att förminska utskriftsfilern och få större urskriftshastighet. PhotoREt III:s 600dpi och avancerade färgalgoritmrutiner ger enligt HP utmärkt bildkvalitet. De mest avancerade digitala kamerorna har idag har en bildupplösning på ca fyra miljoner bildpunkter. Med ett bildförhållande på 4:3 ger det en skärmupplösning på ca 2300 x 1750 bildpunkter. Oberoende av dess storlek är upplösningen för denna bild på en 8x10-tums utskrift bara 231dpi. Den siffran ligger med god marginal inom de 600 dpi som används med PhotoREt III

(Short notice in English: Apparent resolution isn't a mathematical measurement, but rather describes how images are perceived by the human eye. Resolution is the smallest contributer in high quality photo prints vs. number of colors used and dot size nowadays. Smaller dots like those in the Epson PM-950C 7-color, 2 picolitre inkjet. A picoliter is a millionth of a millionth of a liter. Depending on the resolution of the printer, inkjet drop sizes range from two or four picoliters to more than 25 picoliters.)

Ett annan bra ställe att lära sig mer om scanning av bilder är på scantips.com/.

Några andra tips hittar du hos mig på The myth about 72dpi scans eller på den informativa sajten Scanner Detail. How much deatail can you scan?.

Norman Koren presenterar på Internet flera tester i detta ämne, scanning och utskrift..


Scanning Colour Negatives: Raw or Not?
Some think the optimal way of scanning colour negatives is to minimize editing intervention at the scan stage by scanning exactly what the scanner produces unaltered, then opening the image in Photoshop, converting it to a positive and making other adjustments as needed. Stated advantages of this workflow are that no data gets altered or destroyed on the way to Photoshop and there is no need to bother about selecting and possibly re-configuring conversion profiles in the scanning software appropriate for the brand of negative film one is scanning.

Tillbaka

Skriven år 2006 men uppdaterad den 28 maj år 2011 med ovanstående länk från luminous-landscape.com