Vill du ha en ny bild till ditt skrivbord i Win98 eller XP?

Jag kan skanna in din bild, göra eventuella retuscheringar och sedan spara den i filformatet BMP. Det är det format Windows vill ha för detta ändamål. En annan viktig sak att tänka på är vilken bildstorleken du skall ha. Du kan välja mellan en bild som upptar hela skärmen, eller del av den. Det beror på vad du har för inställning på bildskärmskortet.

    Gå till START, välj KONTROLLPANEL--> Bildskärm och sedan Inställningar. På Display Area ser du förhoppningsvis något av följande värden, lite beroende på hur bra bildskärmskort du har.
  • 640X480
  • 800X600
  • 1280X1024

Nu kan du bestämma om bilden skall täcka hela skärmen eller endast del av den. Du kan testa genom att gå tillbaka till kontrollpanelen och välja Bildskärm. Du kan också klicka med höger musknapp på ditt skrivbord och välja Egenskaper.

    I bägge fallen får du upp Egenskaper för bildskärm. Välj där Bakgrund. Under rullgardinsmenyn Skrivbordsunderlägg välj Installation. Denna bild är 640x480 pixlar stor. Är din bildskärmsyta också inställd på detta värde täcker bilden således hela ytan. Har du installerat plus-paketet kan du välja skrivbordsunderlägget skog. Denna bild är 256x256 pixlar stor.

   Hoppas du nu fått en liten inblick i hur inställningarna för bildskärmen påverkar storleken på dina bilder så att du nu kan välja lämplig storlek på den bakgrundsbild jag skall leverera till dig.
De vanligaste filformaten för grafiken på Internet för närvarande är GIF (Graphic Interchenge Format samt JPEG (Joint Photographic Expert Group). Som en tumregel kan man säga att för fotografiska bilder rekommenderas JPEG format och för övrig grafik GIF format. Fotografier blir oftast väldigt stora filformat, dvs. många KB. Dessa kan ta flera minuter att ladda hem på Internet. Inte alla besökare har tålamod att vänta så länge om man inte riktigt vet vad man kommer att få se, när bilden väl laddats ner till bildskärmen. Det är då bättre att först visa en mycket liten bild, såväl den fysiska storleken som i filformat. Därför kan man ha två bilder av sitt fotografi. En liten GIF-bild att visa först och sedan hämta hem den större bilden, när besökaren är mer motiverad att vänta en stund
MATS Bildskärmen är här inställd på 800x600 och bilden är också 800x600 pixlar stor
MATSSamma bildskärmsinställning men bilden har reducerats till en storlek på 560x460 pixlar

Åter hem | Uppdaterades den 13 december 2005.