bygga egen hemsida A simular and more thorough site in English!

optimera för sökmotorerna
Optimera din hemsida för sökmotorerna!
SEO, Search Engine Optimization,är ett hett ämne på många forum. Hittade detta dokument som på ett bra sätt förklarar vad det hela handlar om.

En sökning med en sökmotor kan ge hundratals och upp till tusentals svar och oftast visas bara de första 10 mest "relevanta" svaren. Är du inte bland de 10-20 första blir du nog inte upptäckt lika ofta.

Att optimera sin hemsida för olika sökord, så att dom du vill ha besök av hittar dit, är ingen stor vetenskap. Det viktigaste man skall göra kan sammanfattas på följande sätt: sunt förnuft...bra design, användbarhet samt att webbsidan levererar ett mycket bra innehåll. Förenklat gäller. Google gillar mycket text. Skriv text som innehåller dina strategiska nyckelord på flera ställen på sidan och försök få välbesökta sajter med liknande innehåll att dessutom länka till din egen sida. Med detta kommer du lång. Fyll sedan på med nedanstående tips!
Innehållet är kung
Den enskilt viktigaste faktorn för att få en bra placering är innehållet i texten du skriver och som också skall innehålla de sökord du valt. Långa texter verkar att prioriters framför kort. Tänk på att gärna upprepa nyckelorden i texten du skriver. Bl.a. Google prioriterar dessutom om man placerar flera av nyckelorden i texten så nära varandra som möjligt ( kallas keuword proximity)

Titel-texten är mycket viktig
Rätt text på titeln betyder kanske mest av allt för att hamna så högt som möjligt hos sökmotorerna Sidans titel (mellan title-attributen) är den mest betydelsefulla platsen att placera nyckelord (search term / keyphrase you want the page to be ranked for). Att inte sätta in nyckelord i titeln är oftast den avgörande orsaken, att annars helt relevanta webbsidor, får en urusel rankning. Håll titeln kort men snåla ändå inte. Tänk också på att texten i titeln visas längst upp i webbläsaren och med små bildskärmar kommer max 5-10 ord att synas. Själv använder jag max 8 ord.

Google använder också innehållet i titeltexten som en fingervisning om vad sidan handlar om. Om det viktigaste meddelandet du vill ha ut på Internet, är att du sysslar med bröllopsfotografering i Vaxholm, bör du se till att du också har några sidor med en titeltext som omnämner just detta. Skriv inte Lars Ekdahls Bröllopsfotografering. Folk söker antagligen inte på ditt namn utan bara på ordet/orden bröllopsfotografering

Emellertid arbetar sökmotorerna lite olika. Google verkar ta med de 64 första tecknen i (TITLE) samt hela (BODY)-texten.
H1-taggen är också mycket betydelsefull
Se till att dina viktigaste nyckelord finns med i överskriften , d.v.s. mellan H1-attributen. Många av sökmotorerna  som exempelvis Google och Yahoo prioriterar detta.
Välj omsorgsfullt ut dina strategiska nyckelord
Hur tror du dina presumtiva besökare skulle söka efter information på din webbsida? De ord du kan se framför dig, att dom skriver in i sökrutan, är dina strategiska sökord.

Låt oss säga att du har en webbsida om att samla frimärken. Varje gång någon söker på "samla frimärken", vill du säkert att du skall hamna bland de 10 första svaren. Då är dessa två ord några av dina strategiska nyckelord för denna sida.

Var och en av dina webbsidor kommer kanske att ha olika nyckelord som återspeglar sidans innehåll. Tillexempel, säg att du har en annan sida om frimärkenas historia. Då kanske "frimärkenas historia" blir dina nyckelord för just denna sida.

Dina strategiska nyckelord skall alltid bestå av två ord eller fler. Oftast finns det för många sidor som är tillämpliga för ett ord såsom "frimärken". Denna "konkurrens" gör att dina odds att lyckas komma långt fram är låg. Slösa inte tid på att slåss mot dessa dåliga odds. Ta istället fraser på två eller fler ord och dina chanser att lyckas blir mycket större.

Google använder också textinnehållet för sambandet med en länksida. T.ex. om länktexten lyder " fotografier på katter" så gissa Google att sidan som länken pekar på innehåller kattfotografier. Så använd aldrig texten " klicka här"
Se till att dina strategiska nyckelord dyket upp på de avgörande platserna på din webbsida.
Sökmotorer som Google gillar också webbsidor där nyckelorden finns i början på sidan. Försök, om möjligt, få in dom i attributen R1, R2 o.s.v. på sidan. Sedan också i första stycket. Försök att alltid ha åtminstone 250 ord som text på varje sida och se till att du använder dig av dina nyckelord. Försök att ha med ett nyckelord i rubriken och i det första stycket av brödtexten. Använd nyckelorden/frasen ytterligare tre gånger i textmassan på sidan.
Vad gäller om MetaTaggar idag?
De flesta sökmotorer ignorerar nu för tiden dessa. (januari 2005) Den nu viktigaste sökmotorn Google verkar i alla fall fullständigt ignorerar dessa, förutom de som handlar om vilka sidor som skall tas med i registret eller inte tas med i sitt sökregistret.

Detta är sant -- idag. Men inte säkert det är sant i morgon. Dessutom är det inte säkert att Google är #1 när det gäller sökmotorer. Därför använder jag fortfarande metatagar tills vidare. Dessutom hjälper denna processen, att fokusera på nyckelord och innehåll till att fokusera på vad som är viktigt för sidan, och således indirekt hjälper till att förbättra sidan för de detaljer som Google för närvarande fokuserar på.
Glöm inte bort -alt-beskrivningen i dina bilder
Har du många bilder kan du utnyttja alt-attributet och skriva in dina strategiska nyckelord. Använd alltid alt-taggarna för att var säker på att sökmotorerna uppmärksammar hela innehållet på din sida. Kanske hjälper till lite granna i alla fall att förbättra  din rankning.

OBS!  När det gäller bilder, tänk på att inte ha dina länkar via dessa. Åtminstone Google ignorerar länkar via bilder fullständigt. Så har du din navigation via bilder så kommer Google inte att följa dessa länkar.
Ömsesidiga länkar och deras betydelse
Att länka till varandras sidor kan vara ett kraftfullt verktyg att få en högra rankning för din webbsida. Några sökmotorer såsom Yahoo, Lycos och Google har länkning till din sajt från andra webbsajter som ett kriterium. Ju fler länkar desto bättre. Jag använder detta så mycket jag kan. När jag hittat en sida jag vill länka till skickar jag ett mail till webbmastern för sajten och frågar om det är OK att länka. Nästan alltid får jag ett svar och när jag lagt in länken svarar jag på hans mail att nu har jag lagt in länken. I svaret frågar jag också artigt om han kanske skulle vilja länka tillbaka. Här är ett exempel på ett mail med lite personlig touch som oftast fungerar till 80%

Dear Website Owner;

Thank you for an enjoyable web site, I found some of the content refreshing and unique. As a site owner myself, I can really appreciate the thoughtfulness, ideas, and work you have put into your home page. If you don't mind, I would like to add a link to your site on my home page set of bookmarks?
Thank you again...sincerely...yada yada yada...

Anmäl din sida till de vanligaste sökmotorerna
Vad du en gör använd inte automatisk mjukvara för att anmäla din webbsida. Gör det manuellt. Det tar inte så väldigt lång tid och om du använder en tjänst som selfpromotion.com så hjälper den dig att dokumentera vad du gör.Du behöver inte anmäla varje sida om dom inte skiljer sig avsevärt i innehåll och gör inga så kallade "doorways"-sidor, "spamdex" (man gömmer text genom att skriva med samma färg som bakgrunden) eller spendera pengar på att expressanmäla dina sidor.

Ha sedan tålamod. Det kan ta alltifrån en vecka upp till en månad eller två för din nyanmälda webbsida innan den dyker hos en sökmotor. Dessutom kommer några sökmotorer inte att lista alla dina sidor i sajten om du registrerat endast din index-sida Hur lång tid tar det för din webbsida att bli indexerad av sökmotorerna efter att du anmält din sida?

Altavista 1 - 2 veckor
Lycos 4 veckor
MSN 3-4 veckor
Google 4 - 6 veckor
Infoseek, Go 6 - 8 veckor

Källa: NetMechanic.com


Bra länkar med info om detta ämne inkl. Internet Marketing:


Uppdaterades den1 april, år 2014 då jag tog bort en del "döda" länkar- Annars ej uppdaterad på flera år.

Tillbaka